OM NAAR UIT TE KIJKEN

LITERATUUR

Gedichtendag

De 5de editie van Gedichtendag, donderdag 29 januari, begint de avond ervoor met Gedichtennacht. In de Kunsthal in Rotterdam presenteert Gerrit Komrij de nieuwe editie van zijn bloemlezing De Nederlandse poëzie in 2000 en enige gedichten; daarna geeft hij om 24u het startsein voor een dag waarop in heel Nederland – van de Tweede Kamer tot de Intercitytreinen – gedichten zullen klinken. In de uren ervoor zal behalve door de Dichter des Vaderlands worden opgetreden door Rutger Kopland (auteur van de Gedichtendagbundel 2004), Menno Wigman en Pieter Boskma.

Gedichtennacht. Do. 28 jan. 21u30. Rotterdam, Kunsthal, Westzeedijk 341. Res 010 4444302. Gedichtendag: door het hele land, Inl www.gedichtendag.nl

MUZIEK

Prins van Homburg

Gerardjan Rijnders, de voormalige leider van Toneelgroep Amsterdam, regisseert bij de Nationale Reisopera Der Prinz von Homburg, een opera van Hans Werner Henze naar het toneelstuk van Kleist (1811) over een tegen de krijgstucht handelende officier, een destijds verboden klacht tegen het Pruissische soldatendom. Het decor is van Paul Gallis, Rolf Gupta dirigeert Holland Symfonia.

24 jan 20u Lucent Danstheater Den Haag. Res 070 3604930. Tournee t/m 21 febr.

THEATER

Blauw/ Oranje De verwarde jongen Chris zegt dat hij de zoon van een verbannen Afrikaanse dictator is. De ene hulpverlener vindt dat Chris schizofreen is. Hij moet langer op de noodopvang worden gehouden. De andere hulpverlener vindt dat ze rekening moeten houden met Chris' etnische afkomst. Wat wij schizofreen noemen, is in Afrika wellicht heel normaal. Het Nationale Toneel belooft dat Blauw/Oranje van de Brit Joe Penhall een spannend grotestadsdrama wordt. Peter Tuinman regisseert; Bram van der Vlugt, Dennis Rudge en Pieter van der Sman acteren.

Première 22 jan Den Haag, Guido de Moorzaal (achter de schouwburg). Aldaar t/m 24 jan. Tournee t/m 8 mei. Inl (0900) 828 999 of www.nationaletoneel.nl

POP

Alamo Race Track

Welgemeend advies aan winnaars van popprijzen: weiger ze. De groep Redivider schoot niets op met de Grote Prijs van Nederland die ze in 1998 wonnen, en keert met een schone lei terug onder de naam Alama Race Track en het veelgeprezen debuutalbum Birds At Home dat heldere, licht weemoedige gitaarpop met herfstige melanchole en Talking Heads-invloeden laat horen.

23 jan Mezz, Breda, 24 De Piek, Vlissingen, 25 W2, Den Bosch, 29 Cul de Sac, Tilburg, 30 Burgerweeshuis, Deventer, 31 jan Iduna, Drachten.