NAM wil boren in Drenthe hervatten

De NAM overweegt het olieveld onder Schoonebeek opnieuw in productie te nemen. Acht jaar geleden werd het laatste vat olie uit het Schoonebeekveld gehaald.

De jaknikkers in het zuidoosten van Drenthe werden in 1996 stilgezet omdat de NAM de olie met de toen bestaande technieken niet meer rendabel kon winnen. De NAM voert nu een studie uit om te bezien of de olie met de nieuwste technieken wel rendabel kan worden gewonnen. ,,We zullen de resultaten later dit jaar voorleggen aan de aandeelhouders'', zegt een woordvoerder. ,,Vervolgens wordt besloten of we het olieveld daadwerkelijk in productie kunnen nemen.''

Volgens de NAM, waarvan Shell en Exxon/Mobil elk de helft van de aandelen bezitten, zal het daarna nog enkele jaren duren voordat de eerste vaten kunnen worden gewonnen. De oliemaatschappij zou op zoek moeten gaan naar boorlocaties, vergunningen moeten aanvragen en installaties bouwen. Een van de redenen voor de studie naar het hervatten van de productie is de structureel hoge olieprijzen wereldwijd.

Het Schoonebeekveld, dat in 1943 werd ontdekt, had een reserve van 1 miljard vaten olie, aldus de NAM. Vanaf 1947 werd ongeveer een kwart van de voorraad naar boven gehaald. In de jaren tachtig staakte de NAM een groot deel van de productie omdat de winning te duur werd. In 1996 werd de oliewinning helemaal stopgezet. ,,Er kwam op dat moment vooral water uit de grond'', aldus de NAM.

Nu onderzoekt het oliebedrijf of het mogelijk is met nieuwe technieken, zoals een combinatie van horizontale boorbutten en lagedruk-stoominjectie, de olievoorraden in het Schoonebeekveld opnieuw aan te spreken. De mechanisch werkende jaknikkers zullen in elk geval niet terugkeren in het Drentse landschap, aldus de NAM. In het Duitse deel van het olieveld, in de buurt van Emlichheim, wordt nog wel olie gewonnen met behulp van jaknikkers.