Muzieklabel te koop op internet

Op de Amerikaanse veilingsite Bid4assets.com wordt een complete platenmaatschappij te koop aangeboden. Het betreft Grand Royal, het in 1992 met veel tamtam door de Beastie Boys gelanceerde label, waarop hun vrienden als Sean Lennon, Buffalo Daughter en Ben Lee platen uitbrachten.

Begin jaren negentig werden de Beastie Boys beschouwd als trendsetters in de hiphop. Zij waren de eerste blanke jongens die rock mengden met rap. Alles wat ze deden kreeg succes: van platen tot video's en het tijdschrift Grand Royal, over muziek en basketbal. Ook de platenmaatschappij maakte een gunstige start, met een gouden plaat voor het funky dameskwartet Luscious Jackson.

Eind jaren negentig liep het mis. Luscious Jackson ging uit elkaar en ook At The Drive-In, een populaire rockgroep die het label er weer bovenop had moeten helpen, brak voortijdig op. De Beastie Boys zelf stonden steeds minder in de aandacht, en brachten van minder groepen platen uit. In 2002 vroegen zaakwaarnemers van Grand Royal faillissement aan. De inboedel van Grand Royal bestaat nu uit een verzameling T-Shirts met het logo van Luscious Jackson, een verlopen contract met Pavement, 267 cassettes met muziek van rap-duo Mostboyz en nog wat oude master-tapes. De rechten van de Beastie Boys-cd's liggen niet bij Grand Royal, maar bij platenmaatschappij Columbia. Volgens een advocaat in de The New York Times is er een schuld van tussen de 200.000 en 600.000 dollar. De veiling sluit vandaag. De verkoop gaat alleen door als er 100.000 dollar wordt geboden. Vanochtend stond het hoogste bod op 20.000.