Mishandelde vrouw ging `te goed gekleed'

Een Spaanse rechter heeft een man vrijgesproken van de mishandeling van zijn vrouw omdat de laatste zo goed gekleed was dat ze onmogelijk slachtoffer van huiselijk geweld kon zijn.

Haar verschijning ,,klopt niet met het beeld van een vrouw die maandenlang slachtoffer van agressie is geweest'', aldus rechter Francisco Javier Collado. De vrouw, Latifa Daghdagh, verscheen tijdens de rechtszaak drie dagen achtereen ,,met zorg gekleed'' in verschillende kleren met oorbellen en armbanden, en opgemaakt. ,,Dat is inconsistent met de angst en gebrek van initiatief dat mishandelde vrouwen karakteriseert.'' Artsen troffen diverse kneuzingen aan op het lichaam van de vrouw, maar het is volgens de rechter niet bewezen dat haar echtgenoot daarvoor verantwoordelijk is.

Vrouwenorganisaties hebben met afschuw gereageerd. Vorig jaar werden 70 vrouwen gedood na mishandeling. Consuelo Abril van een onderzoekscommissie naar mishandeling, zei dat de beslissing van de rechter met een stereotype in het hoofd heeft berecht.