Lokauto's ingezet tegen autokrakers

Dankzij de inzet van observatieauto's zegt de politie Groningen het aantal autokraken in stad en provincie Groningen met bijna een vijfde te hebben teruggebracht. Een aantal van deze ,,vangauto's'' is vanaf december 2002 geparkeerd op plekken waar autokrakers hun slag hadden geslagen.

Hoe het systeem precies werkt en hoeveel auto's worden ingezet, wil de Groningse politie niet kwijt. Vaststaat dat inmiddels zestien auto-inbrekers konden worden gearresteerd, omdat ze op videocamera's werden opgenomen. Of die in de auto of daarbuiten staan, wil de politie evenmin zeggen. De dief merkt tijdens de kraak niet dat hij gefilmd wordt. Vier autokrakers blijken op deze manier twee keer tegen de lamp te zijn gelopen.

Volgens een politiewoordvoerder steeg het aantal auto-inbraken in de stad Groningen en Haren het najaar van 2002 spectaculair en werd er gezocht naar een effectieve manier om dit terug te brengen. Het alternatief, posten, is te arbeidsintensief, meent de politie. Van de inmiddels zestien gearresteerde mannen, bleken veertien bekenden te zijn van de politie. Het gaat in enkele gevallen om veelplegers, aldus de woordvoerder. De auto's zien er volgens hem ,,doodnormaal'' uit. Van uitlokking is geen sprake, omdat er geen dure voorwerpen zichtbaar zijn. Wel beschikt de auto over een CD-speler, die buit wordt gemaakt. ,,We opereren binnen de wettelijke regelgeving'', aldus de woordvoerder, ,,en hebben deze methode heel zorgvuldig afgestemd met het openbaar ministerie.''

Het afgelopen jaar daalde het aantal autoinbraken in Haren en stad Groningen van 2941 naar 2500. In één geval, kort na de jaarwisseling, werd de observatieauto in zijn geheel meegenomen. Dankzij de videobeelden konden de daders worden gepakt. Ook de auto, die de daders op de oudejaarsbrandstapel hadden willen zetten, werd achterhaald.