Leerlingen Terra College verhoord

De politie in Den Haag is vanmorgen begonnen met de verhoren van de leerlingen en leerkrachten op het Terra College. De lessen op de school waren tot vandaag gestaakt, na de dodelijke beschieting van onderdirecteur H. van Wieren, vorige week dinsdag.

De politie heeft de leerlingen ,,om onderzoektechnische redenen'' niet van te voren op de hoogte gesteld van de verhoren, zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) in Den Haag. ,,We willen ieders eigen verhaal horen, en wilden voorkomen dat leerlingen gisteren hun verhalen op elkaar zouden hebben afgestemd.''

Een rechercheur kondigt eerst in de klas aan dat de gesprekken zullen plaatshebben. In de school is een speciale ruimte ingericht voor de verhoren. Daar komen de leerlingen per klas bijeen, waarna de politie individuele gesprekken voert. Dit onderzoek moet een eerste schifting opleveren. Het onderzoeksteam nodigt getuigen met belangrijke informatie uit voor een volgend gesprek.

Het OM schat dat deze fase van het onderzoek zo'n twaalf werkdagen in beslag neemt. ,, Het gaat om honderden mensen. We willen iedereen horen, omdat er mensen kunnen zijn die misschien zelf helemaal niet beseffen dat ze relevante informatie hebben, maar toch kunnen bijdragen aan het onderzoek'', licht de woordvoerder toe.

Medewerkers van Slachtofferhulp zijn vandaag op het Terra College aanwezig om leerlingen bij te staan. ,,Zowel emotioneel, als in praktische zin'', zegt woordvoerder S. Beumer van Slachtofferhulp Nederland. ,,De gesprekken met de rechercheurs kunnen voor getuigen heel confronterend zijn. Vragen die bij hen kunnen opkomen zijn bijvoorbeeld: moet ik nu straks ook voor de rechtbank getuigen? Onze medewerkers kunnen daar uitleg over geven.''

Slachtofferhulp heeft gedurende het onderzoek op school steeds twee medewerkers per dagdeel beschikbaar. Zij zijn niet bij de verhoren zelf aanwezig, maar zullen ,,op de achtergrond klaarstaan'', aldus Beumer.

Afwezige leerlingen krijgen een apart bezoek van een rechercheur. Na afloop krijgen de leerlingen een brief mee voor hun ouders, waarin politie en schoolleiding het onderzoek toelichten.

Een open dag op een afdeling van het Terra College, die voor morgen gepland stond, is afgelast in verband met de recente gebeurtenissen.