`Kortom, de wat wij zouden willen noemen fijnbesnaardheid van de bestuurder (...) speelt een grote rol'

Het regent opiniestukken. Elke week regent het verse of opgewarmde opiniestukken. Ditmaal is Rob Oudkerk de zondebok. Twee hoogleraren, werkzaam bij de Afdeling Bestuur en Organisatie van de Vrije Universiteit te Amsterdam, beweren dat het morele gezag van een bestuurder berust op zijn verantwoordelijkheidsgevoel, zijn oordeelsvermogen en zijn fijnbesnaardheid. Dat noem ik een intelligente opinie. Alleen hoogleraren bereiken zo'n opiniepeil. Vooral de fijnbesnaardheid treft me.

Fijnbesnaardheid vormt, lijkt me, een revolutionair nieuw element in de politieke discussie. Nooit eerder werden bestuurders langs de lat van fijnbesnaardheid gelegd. Dat is definitief anders geworden, dankzij de Afdeling Bestuur en Organisatie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Oooooh, die Oudkerk. Goeie genade, naar de hoeren. Hij wel. Zonder mij mee te vragen, de gladjanus. Niet wat ik fijnbesnaard noem.

De enige man in de Nederlandse politiek die nog nooit naar de hoeren is geweest is wis en zeker Jan Peter Balkenende. Fijnbesnaard man. Nu ja, man. Maar toch zeer fijnbesnaard. Dat soort lieden redt het land.

Fijnbesnaardheid, de nieuwe ziel van normen en waarden.

Hoewel, als ik erover nadenk... Zou alles wat in de hoofden omgaat van de schapen van de Heer, altoos geknield en met de handen gevouwen, wel even fijnbesnaard zijn? Misschien alleen vanuit de wachttoren van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Ik weet eigenlijk wel zeker dat fijnbesnaardheid onder politici even schaars is als christelijkheid onder hyena's.

Laat Balkenende door twee potige kerels oppakken, die hem vervolgens naar een idyllische seksboerderij in de provincie slepen waar hij twee dagen lang met een mollige Oekraïense en een luizige Peruaanse moet pompen, rukken en jeweetwellen, met pauzes ertussen om te snuiven en te kotsen, alles op een gespikkelde matras en onder een roze peertje. Pas dan kunnen we er een beetje op rekenen dat Nederland bestuurd gaat worden.

Politici die zowel goed als fijnbesnaard zijn moeten nog worden uitgevonden. Maar volgens twee hoogleraren van de Afdeling Bestuur en Organisatie hoort fijnbesnaardheid er helemaal bij. Verbazende Afdeling. Je kunt in Nederland de televisie niet aanzetten of je ziet zwetende hoeren met bananen of banketstaven in de weer, de televisiewinkel in dildo's en pretlingerie gaat al voor het ontbijt open, op twee blinde Barnevelders na surft de hele bevolking binnen en buiten kantooruren langs sekssites en de erotische postorderbedrijven (in Viagra, glijzalf en penisverlengers) kunnen van Groningen tot Zeeland het werk niet aan. Toch moet nu een bestuurder hangen omdat hij niet fijnbesnaard genoeg is.

Was onze fijnbesnaarde prof. dr. Pim Fortuyn er nog maar! Die was extra fijnbesnaard, met fijnbesnaarde normen en fijnbesnaarde waarden. Dark rooms, zegt u? Ja, daar heb ik sommige commentatoren wel over gehoord. Of ik weet wat dat zijn? Achterkamers waar ze... wat? Hoe zegt u? Wablief? Goeiegod, ik dacht dat het slechtverlichte friettenten waren.