Kollum vindt asocialen niet stoer

Burgers van de Friese gemeente Kollumerland (ruim 13.000 inwoners) kunnen elkaar vanaf deze week aanspreken op vijf door henzelf gekozen gedragsregels. Ze staan op 140 posters die gisteren zijn verspreid in dorpshuizen, op scholen, in cafés, winkels en op het gemeentehuis.

De regels luiden: `Wie wat stuk maakt, krijgt de rekening', `A-sociaal gedrag is niet stoer, laten we het leuk houden', `Wij laten iedereen in zijn waarde', `Wees nooit gewelddadig, ook niet in huis' en `Wij houden onze gemeente mooi en schoon'.

Begin 2003 opperde burgemeester B. Bilker (CDA) van Kollumerland om gedragsafspraken in te stellen, naar voorbeeld van Gouda, waar burgers in de zomer van 2002 `10 Gouden Regels' vaststelden. De campagne daar is nog in volle gang. Vorig jaar inventariseerde een commissie in de Friese gemeente, onder meer bestaande uit raadsleden, leerlingen van middelbare scholen, de burgemeester, de reacties van burgers. Zij konden via een bon uit de plaatselijke krant of per e-mail hun ergernissen inzenden. De commissie koos de twaalf meest genoemde, waaruit inwoners vervolgens maximaal drie kozen.

Ruim 1.400 mensen reageerden op deze oproep, die ook via de scholen, kerken en vrouwenverenigingen werd verspreid. ,,Uit het grote aantal reacties blijkt dat het onderwerp leeft'', aldus een gemeentewoordvoerder. Eind februari gaat de actie officieel van start. De daaropvolgende maanden staat steeds een van de vijf afspraken centraal, waaraan ook de scholen aandacht besteden.

Volgens de woordvoerder is het succes van het nakomen van de regels afhankelijk of mensen bereid zijn elkaar erop aan te spreken. ,,Daartoe moedigen we mensen aan. Ook vragen we burgers te accepteren als ze door anderen worden aangesproken op bepaald gedrag. Ze hebben tenslotte zelf gekozen voor deze afspraken.''

In Gouda worden speciale trainingsdagen georganiseerd voor burgers, waar geleerd wordt hoe je een ander kunt aanspreken en wanneer het beter is om dat niet te doen en de politie te bellen. De animo voor deze cursussen is groot, aldus projectleider L. Vervooren van de gemeente Gouda.

Het stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer in Amsterdam heeft initiatief genomen dat aansluit bij de oproep van burgemeester Cohen voor meer `burgerschap'. Bewoners en jongeren rond het Confuciusplein gaan afspraken maken hoe ze met elkaar omgaan.