Kohl tegen EU in twee snelheden

Voormalig bondskanselier Helmut Kohl heeft zich in een vraaggesprek duidelijk uitgesproken tegen een Europa van twee snelheden, waarbij een aantal lidstaten verder gaat in de onderlinge samenwerking dan de Unie als geheel. De idee van een kopgroep of kerneuropa stamt van Kohls partijgenoten Wolfgang Schäuble en Karl Lamers en heeft na de Europese ruzies van vorig jaar over Irak en een Europese grondwet weer aan populariteit gewonnen.

,,Het zou schadelijk zijn een Europa van twee snelheden toe te staan'', aldus Kohl vandaag in een gesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens Kohl zijn de nieuw toetredende lidstaten niet geïnteresseerd in lidmaatschap van een vrijhandelszone. Bovendien trekt hij in twijfel dat een dergelijk, tot economisch samenwerking beperkt, Europa uitsluitend door een gemeenschappelijke munt bijeen gehouden kan worden.

De trouwe atlanticus en overtuigde Europeaan Kohl waarschuwt dat de huidige meningsverschillen in de Unie niet onderschat mogen worden. Voor het Europese beleid van de regering-Schröder heeft hij geen goed woord over. ,,De huidige kanselier en zijn minister voor Buitenlandse Zaken opereren zonder enig besef voor geschiedenis.'' Frankrijk en Duitsland kunnen op den duur niet anders dan naar compromissen met de nieuwe lidstaten te zoeken, aldus Kohl