Keukengod en jadesoep

In Chinese keukens ontbreekt vandaag – de dag waarop overal ter wereld Chinezen nieuwjaar vieren – een afbeelding van de keukengod Zoa Wang, uitvinder van het vuur en schenker van klaargemaakt voedsel. Een tekening van deze god is het hele jaar door in de keuken aanwezig. Bij de afbeelding is een klein altaar ingericht waarop lekkere hapjes worden geofferd, die overigens later door de familie worden opgegeten. De keukengod moet je te vriend houden want hij houdt de familie goed in de gaten, ziet hoe iedereen zich gedraagt en hoort wat er wordt gezegd. Eén maal per maand geeft hij alles aan de jadekeizer in de hemel door. Vlak voor nieuwjaar, dat valt op de eerste dag van de volle maan, smeert het hoofd van de familie de mond van de keukengod dicht met honing of kleefrijst, zodat hij onmogelijk slechte dingen over de familie kan vertellen. Ook wordt de keukengod wel dronken gevoerd door de afbeelding in wijn te dopen. Vervolgens wordt hij, alweer door het hoofd van de familie, naar buiten gebracht en vernietigd. Hoogste tijd om vuurwerk af te steken en feest te vieren. Een paar dagen na nieuwjaar wordt een verse afbeelding van Zoa Wang in de keuken opgehangen. Om hem gunstig te stemmen wordt hij verwelkomd met fruit en rijst en soms ook wat bankbiljetten. Vandaag het recept voor een toepasselijke Chinese soep: jadesoep met volle maan. Bereiding: was en droog de spinazieblaadjes. Breng de bij voorkeur zelfgetrokken bouillon aan de kook. Doe de spinazieblaadjes in de bouillon en laat ze enkele minuten koken. Pureer de soep met behulp van bijvoorbeeld een staafmixer. Doe de maïzena in een kommetje en roer er een beetje water door. Roer dit papje door de hete soep om deze iets te binden. Breng de soep op smaak met zout en peper. Pel de eieren. Houdt de dooier, de maan, heel. Hak het eiwit in kleine stukjes. Schep de soep in diepe borden. Leg aan de bovenkant in elk bord een maan in de soep. Bestrooi de aarde, de onderkant, met fijngehakt eiwit.

Morgen: Garnalensaus

    • Anne Scheepmaker