Het risico van fitness

Politie en gevangenispersoneel in Denemarken willen dat fitnessruimtes in gevangenissen worden gesloten. Volgens hen maken de gevangenen gebruik van de gelegenheid om veel sterker te worden en het personeel te bedreigen of om, eenmaal uit de gevangenis, oude rekeningen krachtdadiger te kunnen vereffenen.

Volgens Carsten Pedersen, voorzitter van de Deense bond voor gevangenispersoneel, is het ontoelaatbaar dat gevangenen zomaar de gelegenheid krijgen om zichzelf te veranderen in monsters. ,,Het is absurd dat gevangenen de kans krijgen om te werken met gewichten tot wel vijftig kilo.''

Pedersen wordt gesteund een commissaris van politie die zei dat de staat op dit moment criminelen de faciliteiten biedt om een nog grotere bedreiging te worden dan ze toch al zijn. ,,Het is zorgwekkend dat sommige criminelen zelfs nog gespierder de gevangenis uitkomen dan ze erin gaan'', aldus de commissaris de krant Berlingske Tidende.

Pedersen is ervan overtuigd dat de intensieve bodybuilding van gevangenen de oorzaak was van een scherpe stijging van het aantal gewelddadige en bedreigende incidenten tegen gevangenispersoneel. Volgens hem maken zo'n driehonderd gevangenen intensief gebruik van de fitnessapparatuur. Vooral bij leden van de in Scandinavië veel voorkomende motorbendes, zoals de Hell's Angels, zijn de fitnesszalen in de vijftien Deense gevangenissen zeer in trek.