Het Beeld

Na tien dagen te hebben gezwegen op tv over de beschuldigingen aan zijn adres, wilde hij nu wel met iedereen praten. Dus na een eigen persconferentie liep de afgetreden Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk met AT5 door een parkje, sprak hij met Paul Witteman in B&W en met Jeroen Pauw in Nova. De toon was overal ongeveer identiek: ,,dit is een film van Fellini, zo onwerkelijk'' en ,,ik ga tot op het bot analyseren wat mijn eigen bewuste of onbewuste rol is geweest in het drama''.

Dat laatste aspect is het meest interessante: ,,Ik was goed opgewassen tegen mijn zware baan, maar sommige dingen in mijn hoofd niet'', zo concludeerde Oudkerk bij Nova. Maar gelogen heeft hij nooit. En zo eindigt deze tragedie in de buurt van die van Tara Singh Varma, die ook dapper bleef volhouden steeds te goeder trouw te zijn geweest en niet te begrijpen wat haar bezield had.

Er blijven nog een paar eindjes uitsteken, zoals de vaststelling wat er nu precies gezegd en afgesproken is tussen drie prominente dicteedeelnemers in een Haags hardrock café, de juridische kansen van een proces tegen Het Parool en de politieke toekomst van iemand die, ook als hij zo knockout gaat als Oudkerk, tegen hypocrisie blijft strijden, en daarmee wel eens veel sympathie van kiezers zou kunnen oogsten.

Intussen deed al het ge-rob-oudkerk de nieuwsrubrieken andere belangrijke kwesties uit het oog verliezen, zoals slecht rechercherende marechaussees in Zuid-Irak of de culturele actualiteit. Niemand op de Nederlandse tv, zelfs het NOS Journaal niet, besteedt enige aandacht aan de benoeming van Sjarel Ex tot directeur van het Rotterdamse museum Boymans Van Beuningen. En de opening van het grootste culturele evenement van het jaar, het International Film Festival Rotterdam, krijgt een uitgebreid item in het NOS Journaal, maar Netwerk, Nova en Twee vandaag laten het afweten, evenals de commerciële showbizzrubrieken; alleen de VPRO verslaat in het dagelijkse RAM-festivaljournaal wat er in Rotterdam gebeurt, zij het oppervlakkig. Dan hoeven de andere omroepen niets meer te doen.

VARA-coryfee Michiel van Erp stelt zich als presentator en samensteller van de documentaireserie Op avontuur `kwetsbaar op'. Na een evangelistische gebedsgenezer in Nigeria en ex-bokser Regilio Tuur volgde Van Erp gisteren Nederlandse mannen in de Filippijnen op zoek naar een bruid. Het verschil met zijn vorige series Lang leve de... en de documentaire over de dood van prins Claus Op handen gedragen is dat Van Erp nu als gesprekspartner in beeld verschijnt en openlijk lastige vragen stelt. Ik weet nog steeds niet wat ik van zijn benadering moet vinden: is het moed of ijdelheid, voyeurisme of discretie, eerlijkheid of raffinement? Waar de grenzen van Van Erps aanpak liggen, wordt niet helemaal duidelijk, en sommige opgeworpen vragen, zoals naar de motieven van de aspirant-bruid, worden niet echt beantwoord. Het is tot nu toe wel aardige, mensen in extreme situaties serieus nemende televisie. Volgende week gaat Van Erp op avontuur met Gretta Duisenberg in Nabloes.