Hapag naar de beurs

Het Duitse reis- en scheepsconglomeraat TUI zal een deel van zijn scheepvaartactiviteiten naar de beurs brengen en andere onderdelen afstoten. Het zal de eerste beurgang in Duitsland worden in tweeënhalf jaar tijd.

TUI zal eenderde van de aandelen in zijn cruiseschip- en containervaartonderdeel Hapag-Lloyd AG op de beurs verkopen. Daarnaast zullen andere onderdelen van de divisie logistiek van TUI worden verkocht.

Het gaat in de eerste plaats om VTG-Lehnkering, dat zich richt op bulktransport, speciale logistiek, railvervoer en tankcontainers. TUI stoot ook een 67-procentsbelang af in Algeco, een Frans bedrijf voor de verkoop en verhuur van bouwmodules en pallets.

De opbrengst van de beursgang kan TUI een bedrag van ongeveer 1 miljard euro opleveren, zo schatten vanmorgen door de Britse zakenkrant Financial Times geraadpleegde analisten. Volgens de bekendmaking van het bedrijf zelf zal door de beursgang en de andere verkopen TUI's schuldenpositie van ongeveer 4 miljard euro ,,ruim onder de 2 miljard euro'' terechtkomen.

De gedeeltelijke beursgang van Hapag-Lloyd is gepland voor de tweede helft van dit jaar. ,,De scheepvaart zal deel blijven uitmaken van de TUI-groep'', zei TUI's topman Michael Frentzel gisteren in een door het bedrijf uitgegeven verklaring. ,,Na het financieel sterke 2003 voor de scheepvaartactiviteiten verwachten we voor de komende jaren verdere sterke groei in deze sector.''

TUI is het voormalige Preussag AG. Het genereert momenteel ongeveer 66 procent van zijn inkomsten uit activiteiten in het toerisme. Na de geplande verkopen in de divisie logistiek zal dat percentage dit jaar oplopen tot 85.