Halbertsma volgt mogelijk Oudkerk op

De Amsterdamse PvdA-fractie heeft gisteravond fractievoorzitter T. Halbertsma voorgedragen als opvolger van de opgestapte wethouder Oudkerk. Dat heeft vice-fractievoorzitter C. Riem Vis bekendgemaakt.

Halbertsma heeft tot maandag bedenktijd gevraagd.

De in Friesland geboren Halbertsma (56) zit sinds 1998 voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Naast fractievoorzitter van de PvdA is hij directeur van de investeringsmaatschappij Wedge International, grootaandeelhouder van bouwbedrijf BAM. Dit bedrijf krijgt veel opdrachten in de gemeente Amsterdam.

Nog niet duidelijk is of hij zijn functie als directeur op moet geven als hij wethouder wordt. Volgens Riem Vis komt die vraag wel aan de orde als Halbertsma besluit het wethouderschap te accepteren. Halbertsma zelf wilde vanochtend niet reageren. Vorig jaar oktober kwam Halbertsma in het nieuws omdat hij in de kantlijn van de stadsbegroting van dit jaar had geschreven dat een werklozenproject (klipper Stad Amsterdam) open moest blijven om er ,,kut-Marokkaantjes te laten werken''. Die zouden dan kunnen worden ,,gekielhaald'' als ze niet luisterden. Na het aanbieden van zijn excuses mocht hij aanblijven als fractievoorzitter.

Oudkerk stapte maandagnacht op als wethouder Sociale Zaken en Onderwijs nadat de fractie het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij was in opspraak geraakt na onthullingen over prostitueebezoek en het surfen naar sekssites met een gemeentelijke computer. Zijn positie werd onhoudbaar toen bleek dat hij ook de tippelzone aan de Theemsweg had bezocht. Die is in december door de gemeenteraad van Amsterdam gesloten omdat hij een broeinest van criminaliteit zou zijn, waar slachtoffers van vrouwenhandel werkten.

Oudkerk kondigde gisteren juridische stappen aan tegen onder meer Het Parool en De Volkskrant. De Volkskrant heeft al een brief ontvangen van zijn advocaat, naar aanleiding van een publicatie over een AIVD-rapport waaruit zou blijken dat Oudkerk chantabel was.

Volgens Parool-hoofdredacteur E. van Gruijthuijsen is zijn redactie niet over één nacht ijs gegaan bij de beslissing om een column over Oudkerk te publiceren. Hij meent dat Het Parool ,,uiteindelijk een redelijk verstandige beslissing heeft genomen''. Het Parool constateert verder dat Oudkerk zaterdag in die krant nog alle schuld bij hemzelf legde en Het Parool niets verweet.