GALERIESELECTIE

PAUL KOOIKER

Voor zijn tentoonstelling en gelijknamige boek Showground maakte Paul Kooiker in zijn atelier foto's van gezette vrouwen. De naaktportretten zijn bewust in grofkorrelig zwart-wit afgedrukt, waardoor ze wel wat weg hebben van amateurfoto's. Behalve naar de vrouwen, die in alle mogelijke houdingen poseren, gaat de aandacht ook uit naar de achtergrond. Details als een radiator, een stuk plastic of een kussen springen in het oog, en geven de kijker nog meer het gevoel een heimelijke voyeur te zijn.

Foto's van Paul Kooiker. Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. T/m 15 febr, wo t/m za 13-18u.

BEREND STRIK

Op zijn tentoonstelling Freestyle toont Berend Strik elf nieuwe werken. Als basis dienen steeds kleurenprints van bestaande foto's, afkomstig uit zijn archief of tijdschriften. Deze worden vervolgens met borduursels of opgenaaide stukjes stof gedecoreerd. Waar Strik in zijn vroege borduurwerk koos voor expliciete beelden, zoals pornofoto's, stralen zijn werken nu een verstilde, nostalgische sfeer uit.

Borduurwerken van Berend Strik. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. 24 jan t/m 28 febr, di t/m za 13-18u.

ANGELBLOOD

De New Yorkse groep Angelblood, in 2000 opgericht door Rita Ackermann, Jess Holzworth en Liz Bougatsos, is zowel een rockband als een kunstenaarscollectief. De kunstwerken van Angelblood bestaan uit uitgesproken tekeningen en collages, terwijl haar muziek en performances gekenmerkt worden door duistere motieven en rituelen. Voor de groepstentoonstelling The human face is an empty force, a field of death nodigde Angelblood kunstenaars uit om te reageren op een citaat van de Franse dichter Antonin Artaud (1896-1948). Te zien zijn werken van o.a. Mark Gonzalez, Richard Kern, Harmony Korine en Inez van Lamsweerde.

Groepstentoonstelling, samengesteld door Angelblood. Annet Gelink gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. 24 jan t/m 28 febr, di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

VIXEN

De groepstentoonstelling Vixen refereert naar de zogenaamde New-Gothic, een (muziek)stroming die in Amerika ook wel post-9/11 of post-Columbine wordt genoemd. Te zien zijn 16mm-films van de Amerikaanse Martha Colburn, die in haar werk verwijst naar platenhoezen en horrorfilms uit de jaren zeventig. De Amerikaanse Alisa Margolis toont schilderijen van bloemen met glossy zwarte achtergronden, en de Nederlandse Iris van Dongen laat tekeningen zien van vrouwen met wilde haardossen, vol expliciete verwijzingen naar het symbolisme.

Vixen, met werk van Martha Colburn, Alisa Margolis en Iris van Dongen. Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. T/m 28 febr, di t/m za 13-18u.

CLAUDIE DE CLEEN

De tekeningen van Claudie de Cleen zijn regelmatig te zien in tijdschriften als Carp, Blvd en de VPRO-gids, niet alleen als illustratie bij de tekst, maar ook als autonoom beeld of getekende column. In eigen beheer gaf De Cleen een serie boekjes uit onder de titel Bloos. Ook maakte ze een licht-erotisch kleurboek voor volwassenen. De Cleens tekeningen worden vaak beheerst door een gevoel van ongemak en raadselachtigheid: een naakte vrouw met een tas over haar hoofd, een anorectische tweeling op reis, of een boosaardig meisje met een waterpistool.

Tekeningen van Claudie de Cleen. Motive Gallery, Burgwal 2, Haarlem. 24 jan t/m 22 febr, wo t/m zo 13-17u.

EN VERDER

Foto's van Jan Koster t/m 1 febr in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; foto's van Frans Jansen t/m 20 febr in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; schilderijen van Sander van Deurzen t/m 11 febr in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Marc Mulders t/m 29 jan in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; schilderijen en wandkleden van Christie van der Haak t/m 1 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; beelden van Jan van Munster t/m 1 maart in Galerie In Vorm, Schrijversstraat 7, Dordrecht; foto's van Frank van der Salm t/m 8 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.