Freeks grappen inspireren Ajax

Getergd door de hilarische nieuwjaarsrede van de eigen hofnar begon Ajax de tweede seizoenshelft met een overwinning bij Roda JC. Overtuigend was het allerminst, efficiënt wel. Fraaie afstandsschoten van Soetaers en Sikora verlosten de Amsterdamse koploper van een complex. Ajax had in Kerkrade zes jaar niet meer gewonnen. En waren het juist niet de scorende vleugelspelers die door Freek de Jonge zondag in een vlijmscherpe speech op de hak werden genomen?

`De sleutelhangers en mokken van Soetaers en Sikora blokkeren de deur van het magazijn', grapte de cabaretier die daarmee het aankoopbeleid van de club en trainer Ronald Koeman hekelde. ,,Het is een prestatie van formaat met zoveel linksbuitens koploper te worden'', vertelde De Jonge in zijn nieuwjaarstoespraak. De Vlaming Soetaers fungeerde met zijn landgenoot Van Damme als spoorwegarbeider in een Belgenmop. Wandelend langs een rails konden ze de wissel niet vinden. En die leek – door gezichtsbedrog – zo dichtbij.

De vorig jaar vaak bewierookte Koeman sprak de afgelopen dagen schande van Freeks humor. Tijdens het trainingskamp in Portugal had hij in de winterstop aan het groepsproces gewerkt. Hij wilde zo een speler als Sikora, die door blessures en andere redenen nog zelden zijn geld heeft opgebracht, zelfvertrouwen geven. En dat werd door De Jonge, nota bene op uitnodiging van directie en bestuur, in een betoog van nauwelijks tien minuten de grond ingeboord.

Vandaag zal Koeman in een onderhoud met algemeen directeur Van Eijden opheldering vragen over de voordracht van De Jonge. ,,Ik verdedig mijn spelers'', zegt Koeman over de interne kwestie. ,,Stel, zij verspelen zondag thuis tegen NEC een paar ballen, dan fluit het publiek veel sneller. Humor is leuk, maar het moet binnen proporties blijven. Spelers die tot nog toe tegenvielen, zijn extra onder druk gezet. Ik had op de nieuwjaarsreceptie de nieuwe voorzitter (Jaakke, red.) verwacht met zijn eerste speech. Hij had het voortouw moeten nemen en dat niet over moeten laten aan De Jonge die kennelijk op tournee is.''

De koningin zegt zich niet te storen aan de satire over het koninklijk huis in tv-programma's. Maar wie grappen maakt over de spelers van Ajax jaagt Koeman in de gordijnen. Als een moedereend ontfermt hij zich over zijn kleintjes. Juist in een periode dat Ajax met veel blessures kampt en spelers mist door interlandverplichtingen heeft hij ook de minder sterke broeders hard nodig.

De act van De Jonge kwam dus op een verkeerd moment. Normaal gesproken voelt een club die zo luchtig met zijn eigen tekortkomingen kan omspringen zich juist onkwetsbaar en verheven boven alles. Freeks grappen hadden bovendien effect en de betrokken spelers tilden er niet al te zwaar aan.

Gezien het spel van Ajax in Kerkrade is het begrijpelijk dat Koeman momenteel niet in een jolige stemming verkeert. In de eerste helft kreeg zijn elftal geen enkele doelkans. Centrumspits Sonck leed veel balverlies bij het `kaatsen'. Op deze manier bood hij Roda-speler Anastasiou de kans de score te openen. Ajax had daarna veel balbezit, maar kon niet echt druk zetten. Van der Vaart bleef te ver van Sonck verwijderd om goed te combineren en Sikora werd door linksback Filipovic gedwongen tot verdedigend werk. Volgens Koeman was dit vooral een fout van Heitinga die vanuit de defensie deze situatie door coaching had moeten laten corrigeren door andere spelers.

Desondanks was het uitgerekend Sikora die Ajax onverwacht op gelijke hoogte bracht. Na aangeven van Galásek en Van der Vaart schoot hij de bal van grote afstand hoog in het net. Hetzelfde `overkwam' Soetaers na balverlies van Roda-spits Kone. Soetaers deed notabene zijn oude ploeg de das om. Want met wat kunst- en vliegwerk kon Ajax de opgebouwde voorsprong vasthouden.

In het laatste kwartier liet Koeman de jonge Amsterdammer De Ridder debuteren. Bijna zette hij zijn eerste optreden in de hoofdmacht van Ajax luister bij met een treffer. Koeman kan wel wat versterking uit de jeugd gebruiken. Vandaag gaat de Zweedse spits Ibrahimovic onder het mes. Hij wordt geopereerd aan zijn lies en is zes tot acht weken niet inzetbaar. Koeman ziet er weinig heil in voor deze periode een andere aanvaller aan te trekken. ,,Voordat zo'n speler gewend is, is het seizoen voorbij.'' En op de vraag of er vandaag in het onderhoud met Van Eijden nog wordt gelachen, antwoordde de serieuze Ajax-trainer: ,,Misschien. De ergste onvrede is weg.''

Roda JC 1 Ajax 2

Ruststand 1-0. 14. Anastasiou 1-0, 48. Sikora 1-1, 62. Soetaers 1-2. Schds: Jol. Tsch: 18.122. Gele kaarten: Filipovic (Roda JC) en Sneijder (Ajax).