Frauderen loont niet in Mercedes

Personen die in Rotterdam met een Mercedes-Benz naar de sociale dienst rijden om hun bijstand op te halen, lopen het risico de uitkering te verliezen. In het zogeheten `autoproject' volgden ambtenaren in 2003 de gangen van 32 klanten met een dure auto. Negen maal werd de uitkering stopgezet, drie keer volgde een strafrechtelijk onderzoek.

Dat vertelde M. Toet, de nieuwe directeur van de Rotterdamse Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ,,Het is misschien een klein project, maar we geven wel een belangrijk signaal dat fraude niet loont.'' Het initiatief krijgt dit jaar een vervolg.

In andere gevallen konden de cliënten een goede verklaring geven waarom ze in een opvallende auto langskwamen. De wagen bleek van een partner, of een familielid. In drie zaken bedankten de aanvragers snel voor de uitkering, toen ze merkten dat de sociale dienst lastige vragen begon te stellen.

De Rotterdamse Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid zit de fraudeurs op de hielen. Wethouder S. van der Tak (Sociale Zaken, CDA) wil dat de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit jaar 8 miljoen euro op deze post `verdient'. Dat geld is nodig om de bezuinigingen op de bijzondere bijstand te kunnen opvangen, die de rijksoverheid heeft opgelegd.

Volgens de eind 2003 aangenomen Wet Werk en Bijstand zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de financiering van de uitkeringen. Rotterdam loopt door het hoge aantal werklozen en bijstandstrekkers forse financiële risico's.

De gemeente Rotterdam geeft jaarlijks zeshonderd miljoen euro uit aan de 40.700 bijstandsgerechtigden die de stad momenteel telt. ,,Het budget voor 2004 is toereikend, maar dat kan morgen anders zijn bij een oplopende werkloosheid'', aldus Toet. In Rotterdam is een op de zes huishoudens afhankelijk van een bijstandsuitkering.