DUITSLAND

Zarah Leander

Met haar lage, doorrookte stem veroverde zij de harten van mannen. Het gezicht van de jaren dertig en veertig bepaalde zij niet alleen als zangeres maar ook als actrice. En nog steeds heeft Zarah Leander veel fans. Een expositie in Düsseldorf is aan haar gewijd. Met dank aan de travestiekunstenaar Curt Delander uit Bonn, die dikwijls als Leander optrad. Originele jurken, intieme spulletjes, foto's, knipsels en bandopnamen tonen de ontwikkeling van de echte diva, van het begin in Zweden tot en met haar laatste openbare optredens. Goed van pas komt daarbij het Leander-Archiv een verzameling filmfragmenten die het Filmmuseum Potsdam in samenwerking met de Berlijnse collectioneur Paul Seiler ter beschikking stelde.

Auf den Spuren eines Stars: t/m 17 maart in het Filmmuseum, Schulstr. 4, Düsseldorf. Di- zo 11-17u, wo 11-21u. Inl: 0049-211899-2256 of www.duesseldorf.de/kultur/filmmuseum

Salgado's kinderen

De slachtoffers van geweld en honger, van oorlog en vlucht bezitten voor Sebastiao Salgado een zekere schoonheid.

Salgado, die de laatste dertig jaar op bijna elk fotofestival fikse prijzen won, heeft het dan vooral over de kinderen. Droef en angstig, maar ook trots en hoopvol staan ze op zijn portretten, zwartwit en heel direct.

Salgado reisde zes jaar rond in de wereld. Het lot van de minderjarige vluchtelingen is zowel op de foto's te zien als in films en speciale theatervoorstellingen.

Flüchtlingskinder: t/m 1 feb in de Kunst- und Ausstellungshalle, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Di en wo 10-21u, do-zo 10-19u. Inl 0049-2289171200.

En verder

Monteverdi's opera L'Orfeo t/m 28 jan in de Staatsoper, Berlijn: 0049-3020354555; On Körpern und anderen Dingen, Duitse fotografie uit de 20ste eeuw, t/m 16 feb in het Deutsches Historisches Museum, Berlijn: 0049-30203040.