Doden bij geweld in Irak

Vier Iraakse vrouwen, drie Iraakse politiemannen en twee Amerikaanse militairen zijn onder de doden die de afgelopen 24 uur bij verschillende aanvallen in Irak zijn gevallen.

Gewapende mannen openden gisteren het vuur op een minibus die Iraakse vrouwen naar huis bracht van hun schoonmaakwerk op een Amerikaanse basis bij Habbaniya, 50 kilometer ten westen van Bagdad. Vier vrouwen werden gedood, zes gewond. Volgens de politie was het niet de eerste keer dat Iraaks personeel van de basis op de weg werd aangevallen.

Vanochtend werden drie politiemannen gedood en vijf gewond toen guerrillastrijders vanuit rijdende auto's op een controlepost bij de stad Falluja op de weg naar Ramadi schoten en er een granaat naar gooiden. Ook een automobilist werd bij deze aanval gedood.

Iraakse medewerkers van de Amerikaanse autoriteiten zijn onder de speciale doelwitten van anti-Amerikaanse guerrillagroepen, aanhangers van de gevallen Iraakse leider Saddam Hussein en moslimextremisten. Het overwegend sunnitische gebied van Falluja, Habbaniya en Ramadi is een broeinest van dergelijk verzet.

Baquba ten noorden van Bagdad is eveneens zo'n plaats waar veel guerrillastrijders actief zijn. Daar werden gisteravond twee Amerikaanse militairen gedood en een levensgevaarlijk gewond bij een mortieraanval op een militaire positie. In totaal zijn nu 234 Amerikaanse militairen bij geweld in Irak gedood sinds 1 mei, toen president Bush de gevechtsfase van de oorlog voor beëindigd verklaarde.

Tijdens een antiterreuroperatie in Diwaniya, 180 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad, werd vanochtend vroeg een Spaanse politiecommandant in het hoofd geschoten. Het slachtoffer, Gonzalo Perez Garcia, hoofd veiligheidszaken van een Spaanse legerbrigade in Irak, nam deel aan een gezamenlijke operatie van Iraakse politiemannen en Spaanse troepen tegen leden van een terroristische groep in de buurt. Een Iraakse politieman werd ook gewond. Spanje heeft 1.300 man troepen in Irak. Eerder zijn al acht agenten van Spaanse inlichtingendiensten om het leven gekomen.

Vandaag werd in de zuidelijke stad Basra de 23-jarige zoon van een vroegere hoge functionaris van Saddam Husseins Ba'athpartij gedood.