Brief versturen tot 2007 niet duurder

Een kaartje of brief versturen binnen Nederland blijft tot 2007 39 eurocent kosten. Daarna worden de posttarieven gekoppeld aan de inflatie. Dat schrijft minister Brinkhorst (Economische Zaken) in de notitie Post, die binnenkort in het kabinet wordt besproken.

TPG, dat zijn tarieven nu wilde verhogen maar toestemming van de overheid moet hebben, zegt dat uitblijven van de tariefsverhoging het postbedrijf de komende jaren 150 miljoen euro kost. Topman Peter Bakker noemt de bevriezing ,,onnodig'' en ,,onredelijk''.

In zijn notitie schrijft Brinkhorst dat de voorgenomen liberalisering van de Nederlandse postmarkt per 2007 alleen doorgaat als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hun postmarkten tegelijkertijd openen. Het kabinet besloot eerder de Nederlandse postmarkt per 2007 volledig open te stellen. Met de nieuwe voorwaarde wil Brinkhorst voorkomen dat TPG in Nederland wel voluit Duitse of Britse concurrentie krijgt, maar niet dezelfde mogelijkheden heeft in Duitsland en Groot-Brittannië.

De Europese Commissie wil pas in 2006 een besluit nemen over opening van de EU-postmarkt per 2009. Finland en Zweden hebben hun markten al jaren volledig geliberaliseerd. De idee daarachter is dat de consument meer keuze en lagere prijzen krijgt. De Nederlandse markt voor postpakketten is al vrij, het TPG-monopolie op brieven (tot 100 gram) vervalt bij volledige liberalisering.

TPG blijft, ook na de liberalisering, voorlopig verplicht een basispakket aan postdiensten te verzorgen. Het betreft vooral `losse post' (brieven tot en met twee kilo en pakketpost tot tien kilo). Het bedrijf moet het aantal postkantoren handhaven op circa 2.100. Ook blijft de opdracht brieven binnen 24 uur te bezorgen en de post zes keer per week op te halen. TPG dient concurrenten gebruik te laten maken van zijn brievenbussen.

TPG-topman Bakker noemde Brinkhorsts visie op de toekomst van de post vanmorgen – de tariefblokkade daargelaten – ,,een gebalanceerd document'' dat Nederland binnen Europa ,,in de voorhoede van de postliberalisering'' plaatst.