Bewijs kernbom N-Korea ontbreekt

De VS zijn er nog steeds niet helemaal zeker van of Noord-Korea, zoals eerder aangenomen, over atoombommen beschikt. Hard bewijs daarvoor hebben Amerikaanse deskundigen niet aangetroffen bij een recent, verrassend bezoek aan Noord-Korea op uitnodiging van de regering in Pyongyang. Wel staat vast dat Noord-Korea heel ver is met de ontwikkeling van kernwapens.

De Amerikaanse kernwapenexpert Siegfried Hecker heeft dat gisteren gezegd tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Dit voormalig hoofd van het Amerikaanse kernwapenlaboratorium Los Alamos was een van Amerikaanse deskundigen die eerder deze maand een bezoek brachten aan de nucleaire installatie in het Noord-Koreaanse Yongbyon. Het was voor het eerst dat verslag werd gedaan van de bevindingen in het doorgaans hermetisch van de buitenwereld afgesloten land.

Hecker vertelde dat de Noord-Koreanen in Yongbyon hem en zijn collega's onder meer glazen potten lieten zien, waarin metallurgisch plutonium zou zitten dat als grondstof kan dienen voor een kernwapen. Hecker zei evenwel niet de kans te hebben gekregen om te onderzoeken of de Noord-Koreaanse bewering klopte. ,,Waarschijnlijk hebben ze inderdaad het vermogen metallurgisch plutonium te maken'', zei Hecker. ,,Maar ik heb niets gezien en met niemand gesproken die me kon overtuigen dat ze daarmee een kernwapen kunnen maken en dat ze de middelen hebben om zo'n wapen te lanceren.''

Hecker bevestigde dat achtduizend gebruikte brandstofstaven, die als grondstof voor een kernwapen kunnen dienen, uit de opslagplaatsen in Yongbyon zijn verdwenen, en dat de kerncentrale daar weer in werking is gesteld. Bijna tien jaar geleden werd de centrale gesloten na een akkoord tussen de VS en Noord-Korea.

Noord-Korea, zo zei Hecker, hoopt dat de VS door het bezoek overtuigd zijn geraakt van de nucleaire capaciteiten van Noord-Korea. Op die manier wil het zijn onderhandelingspositie versterken. Noord-Korea is ,,hard op weg een nucleaire mogendheid te worden'', concludeerde de Democratische senator Biden, een van de toehoorders bij de hoorzitting.