Beleggers verliezers bij Parmalat

Calisto Tanzi, de gearresteerde ex-topman van Parmalat, zou in de afgelopen tien jaar 1,8 miljard euro hebben weggesluisd naar een rekening in Montecarlo op naam van een lokale notaris. De officieren van justitie in Milaan zijn op zoek naar het geld.

Al enkele dagen zijn zij samen met de eveneens gearresteerd financieel directeur Fausto Tonna en boekhouder Gianfranco Bocchi bezig om in de burelen van Parmalat de rekeningen van Parmalat te reconstrueren. In de computerfiles zijn inmiddels 500 bedrijven uit het Parmalat-firmament geïdentificeerd. Ook zouden er al een tiental illegale opnames van grote geldbedragen zijn gereconstrueerd, zo meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera vandaag. Hoe groot het gat als gevolg van de fraude bij Parmalat is, blijft vooralsnog onduidelijk. Bronnen rond crisismanager Enrico Bondi spreken inmiddels van 14 miljard, maar de huidige Parmalat-leiding verwacht nog tot maart nodig te hebben voor een definitief beeld.

Sinds een tip op 27 december 2003 zijn de officieren van justitie in Milaan op jacht naar een geheime rekening van Tanzi in Montecarlo. De onderzoekers zouden zowel de naam van de bank hebben, als de naam van de lokale notaris op wiens naam de rekening staat. Tanzi zou een geheim contract met die notaris hebben, waarin staat dat het geld van hem is.

Op jacht naar nog meer bedrog heeft de politie in Milaan gisteren ook een inval gedaan bij twee banken. Deze keer bij Nextra en Morgan Stanley. De komende dagen zullen naar verwachting de managers van deze banken worden ondervraagd over de emissie van Parmalat-obligaties voor een bedrag van 300 miljoen euro in juli 2003, toen de banken al zouden hebben geweten dat Parmalat aan de rand van de afgrond stond. Volgens de ex-directeur en oprichter van Parmalat Tanzi was hij gedwongen aan deze emissie mee te werken, omdat de banken anders de penibele financiële situatie van Parmalat publiek zouden maken. Dankzij de emissie zouden de banken in korte tijd enkele miljoenen euro's aan commissie hebben kunnen binnenhalen.

Degenen die de dupe werden van deze en vele andere emissies van obligaties, de spaarders, demonstreerden gisteren voor de hoofdzetel van de centrale bank van Italië, de Banca d'Italia in Rome. Zij verwijten de bank dat deze heeft zitten slapen terwijl de laatste jaren voor miljarden aan obligaties zijn uitgegeven door Parmalat, Cirio, maar ook Argentijnse staatsobligaties die na de krach in Argentinië waardeloos bleken. In totaal zouden volgens de consumentenorganisaties 800.000 spaarders de dupe zijn geworden. Ze zouden samen tussen de 30 en 40 miljard euro zijn kwijtgeraakt als gevolg van het investeren in ondeugdelijke obligaties en eisen dat de banken dit geld terugbetalen.

In een poging misstanden in de toekomst te voorkomen heeft minister Giulio Tremonti van Financiën zijn voorstel voor de hervorming van de controleautoriteiten voor de financiële markt zo goed als afgerond. De centrale bank zal bevoegdheden kwijtraken en de bescherming van de spaarder zal worden gegarandeerd door een nieuwe autoriteit.