Banen weg bij Kodak

Fotografieconcern Eastman Kodak schrapt in drie jaar een op de vijf banen bij het concern. Daarmee verdwijnen er 12.000 tot 15.000 arbeidsplaatsen. Dat heeft Kodak vanmorgen bekendgemaakt. De banen verdwijnen vooral bij onderdelen die zich bezighouden met traditionele fotografie. Kodak maakte vorig jaar al bekend zich op termijn volledig te willen richten op digitale fotografie.

De banenreductie heeft volgens een woordvoerder geen gevolgen voor Kodak Nederland. Sinds de sluiting van de ontwikkelcentrale in Waddinxveen in december, heeft Kodak geen productielocaties meer in Nederland.

Kodak publiceerde vanmorgen tevens cijfers over het vierde kwartaal van 2003. De nettowinst daalde met 83 procent tot 19 miljoen dollar (15 miljoen euro). De winstdaling is een gevolg van de lagere vraag naar analoge fotocamera's. De omzet steeg met 10 procent tot 3,8 miljard dollar.

Voor de reorganisatie neemt het bedrijf een voorziening van 1,3 à 1,7 miljard dollar, verspreid over drie jaar. Kodak bespaart daarmee vanaf 2007 1 miljard per jaar.