Affaire-Oudkerk 2

De functie van gekozen gemeenteraadslid is een eervolle. Het schept bepaalde verplichtingen, zoals een niet al te kwestieus openbaar gezag en bepaalde grenzen aan openbaar optreden; verplichtingen die men meestal zonder maning als vanzelfsprekend in denken en doen geïntegreerd heeft.

Als die erecode dermate flagrant met voeten getreden wordt, en nog wel op een gebied waar de gemeenteraad in toto een negatief besluit over had genomen, (en na eerdere waarschuwingen door een wel zeer geduldige burgemeester) dan behoort dat in elke fatsoenlijke maatschappij consequenties te hebben.

Het enige eervolle is dan de hand onmiddellijk in eigen boezem te steken en zich zonder beschuldigingen naar anderen terug te trekken. Men dwingt dan `postuum' tenminste nog enig respect af.

    • d Wal
    • Margaretha C. V