Winst op verkoop van huis sterk afgevlakt

De gemiddelde huizenprijs is vorig jaar met 2,6 procent toegenomen. Het aantal woningverkopen liep terug met hetzelfde percentage. Het aantal gedwongen verkopen is fors gestegen.

Dat heeft het Kadaster vanochtend bekendgemaakt. De huizenprijs is het afgelopen jaar verder afgevlakt, maar is nog wel gestegen. Enkele jaren terug steeg de gemiddelde woningprijs jaarlijks met 15 à 20 procent, tussen 2002 en 2001 was dat gedaald tot een stijging van 6 procent. Vorig jaar nam de prijs toe met 2,6 procent tot 205.000 euro.

Daarmee zijn de cijfers vergelijkbaar met de gegevens die de Nederlandse Vereniging van Makelaars vorige week bekendmaakte. Volgens de NVM steeg de gemiddelde prijs vorig jaar met 2,7 procent tot 211.000 euro. De cijfers van zowel het Kadaster als van de NVM zijn op basis van de verkochte woningen.

Het recordaantal woningen dat op dit moment te koop staat (circa 100.000) komt niet in de cijfers terug.

Het Kadaster signaleert verder een stijging van 39 procent van het aantal gedwongen woningverkopen tot 967 huizen als gevolg van betaalachterstanden van woningbezitters. De afgelopen maanden was die stijging het hoogst, oplopend tot 65 procent meer dan een jaar eerder. Appartementen deden het vorig jaar beter dan eengezinswoningen. Het aantal verkochte appartementen daalde met 0,7 procent, bij eengezinswoningen was dit 3,3 procent.

Regionaal zijn er sterke verschillen. Het afgelopen kwartaal daalde het aantal verkochte huizen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder alleen in de provincie Flevoland. In Friesland en Gelderland steeg het aantal woningverkopen met meer dan 10 procent.

De woningprijs is het afgeloepn kwartaal het minst gestegen in Drenthe (1,1 procent) en Noord-Barbant (2,5 procent). Het sterkst steeg de prijs in Zeeland (8,66 procent).