Warschau draagt Hübner voor als Eurocommissaris

De Poolse regering heeft haar minister van Europese Zaken, Danuta Hübner, gisteren officieel naar voren geschoven als de Poolse kandidaat voor de Europese Commissie.

Hoewel Hübner (55) door oppositiepartijen geregeld is beschuldigd van een te softe houding jegens Brussel, zal haar nominatie vrijwel zeker worden goedgekeurd door het parlement en president Kwasniewski.

Hübner is een bekende in Brussel. Zij nam deel aan de Conventie over een nieuwe Europese grondwet en werd vorig jaar uitgeroepen tot Europese staatsvrouw van het jaar. Sinds ze in 1987 uit de Communistische Partij stapte, is ze niet aan een partij gebonden geweest, ook niet aan de huidige regeringspartij SLD (ex-communisten). In maart zal Hübner door het Europees Parlement aan de tand worden gevoeld over haar kandidatuur.

Van de tien nieuwe lidstaten die in mei tot de Europese Unie toetreden hebben er nu zes hun kandidaat-Commissaris naar voren geschoven. Polen komt dus met Hübner. Estland heeft oud-premier Siiem Kallas voorgedragen. Letland rekent op de benoeming van minister Sandra Kalniete tot Eurocommissaris. Litouwen wil eveneens een vrouwelijke minister naar Brussel sturen, Dalia Grybauskaite van Financiën. Tsjechië heeft oud-minister van Milieu, Milos Kuzvart, gekandideerd. En Malta, ten slotte, wenst minister van Buitenlandse Zaken Joe Borg naar de Commissie afvaardigen.

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie en het Europees Parlement moeten instemmen alvorens de nieuwe Eurocommissarissen kunnen worden benoemd. Ze treden per 1 mei aan, krijgen volledig stemrecht, maar voorlopig nog geen portefeuille. Dat komt pas nadat er, na de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni, een nieuwe Commissie wordt geformeerd. Het is de bedoeling dat die op 1 november officeel aantreedt. Tot die tijd lopen de Eurocommissarissen uit de nieuwe lidstaten als het ware stage – de best-betaalde stagiaires ter wereld, met chauffeur, zoals het Britse weekblad The Economist ze onlangs noemde.