Vrijblijvende tv-film over circusdrama

,,Een trapeze is net een vrouw'', zegt Paco: je moet haar net zo koesteren. Paco is een van de vijf broers Lopez die werken voor het circus Rey Gitano in Guatemala. Na de dood van hun vader heeft moeder het leiderschap overgenomen, tot grote frustratie van oudste zoon Paco. In de documentaire over dit circus, Toda una vida (een leven lang) van Jacqueline van Vugt, zorgt hij voor het drama. Paco heeft problemen met zijn rug, met zijn vrouw, moeder en twee broers en hij drinkt te graag tequila. Uit zijn mond komen de meest bloemrijke zinnen. Over zijn vijftienjarige dochter merkt hij bezorgd op dat ,,zijn muisje nu de leeftijd heeft waarop zij door een kater kan worden opgegeten''. Een tijdelijke `vlucht naar de vrijheid' na een dronken ruzie met broer Christiaan, die hem ervan beschuldigt verantwoordelijk te zijn voor de dood van hun vader, is de climax van de film. Zo gaat dat bij hen, zeggen de broers: ,,Hij komt wel weer terug.'' Die dynamiek tussen vertrek uit het circus, om wat voor reden dan ook, en het familiegevoel tegen wil en dank vormt de kern van de film. Afgezien van een enkele verwijzing naar guerrilla's is het onduidelijk wat de opnames in Guatemala toevoegen aan dit verhaal. De voor de Ikon gemaakte film blijft uiteindelijk veel te vrijblijvend, wat de vraag oproept waarom hij in de bioscoop wordt uitgebracht.

Toda una vida. Regie: Jacqueline van Vugt. In: The Movies, Amsterdam.