Vakkundig ambtenaar met ambities

Juul Reinking (34) was er de dag na haar uitverkiezing tot Jonge ambtenaar van het jaar nog schor van. Ze had uitbundig feest gevierd. Ook vier dagen later blijven de reacties binnenstromen. Reinking werkt bij het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB). Zij is daar als vervoermanager bus verantwoordelijk voor het volledige busbedrijf.

Volgens het juryrapport heeft de jonge ambtenaar als motief ,,het professionaliseren van de ambtenarenomgeving. Ze stuurt via haar lijnmanagers 1.200 mensen aan in de organisatie. Ze gaat uiterst vakkundig te werk.'' En dat is volgens juryvoorzitter Erik Gerritsen nodig. ,,Het imago van de overheid staat onder druk. De verwachtingen over wat de overheid allemaal kan oplossen, zijn tot onrealistische hoogtes opgestuwd.''

Als bestuurslid van de VVD Wijkafdeling Centrum/Westerpark ontmoette Reinking na afloop van een bijeenkomst André Testa. Testa was op dat moment directeur van het Gemeentevervoerbedrijf. Hij klaagde dat hij maar moeilijk conducteurs kon vinden. Reinking had net een project afgerond waarbij zij zeshonderd nieuwe agenten had geworven voor de Amsterdamse politie. Ze liet Testa weten dat hij zich geen zorgen hoefde te maken.

Als coördinator van de afdeling werving en selectie van het GVB probeerde Reinking gebruik te maken van de Melkert-regeling. Volgens haar waren veel werklozen ,,niet geschikt'' om via die regeling als conducteur te werken. ,,Het was een additionele werkplek. Ik vond dat die baan meer aanzien moest hebben. Een zelfstandige functie moest zijn. Met financiering van de overheid is het uiteindelijk gelukt om op alle lijnen een conducteur te hebben – op lijn 5 na dan. De komende jaren moeten we ons bewuster worden van de kosten.''

In 2006 moet volgens de Europese richtlijnen het openbaar vervoer worden aanbesteed. Dit geldt dan vooral voor het busvervoer. Reinking is er voor dat het openbaar vervoer onder één dak blijft. ,,Zo kun je de dienstregelingen van bus, metro en tram naadloos op elkaar aan laten sluiten. Als busbedrijf zijn we nu ten opzichte van de concurrenten nog te duur. We kunnen vooral winst halen uit het reduceren van de kosten. Zo moet het ziekteverzuim aanzienlijk worden teruggedrongen. Wij hebben veel oudere werknemers, die krijgen te maken met toenemende agressie. Zij vallen daardoor vaker uit. Wij richten ons bij personeelswerving op jongeren. We hebben tachtig nieuwe buschauffeurs nodig. Ik wil graag dat dat jongeren zijn.'' Hoe zij meer jongeren hoopt aan te trekken? ,,Met een redelijk salaris. Ze mogen op kosten van het Gemeentevervoerbedrijf hun busrijbewijs halen. Ze krijgen een goede ziektekostenverzekering, gratis openbaar vervoer – binnen Amsterdam dan.''

Om de agressie te beteugelen wil Reinking een training weerbaarheid voor chauffeurs ontwikkelen. ,,Het personeel moet zich correct gedragen tegenover het publiek. We hebben camera's in de bussen. En we hebben mobiele OV-zorgteams. Die kunnen op ieder moment ingezet worden. In de trams zullen chipkaarten worden ingevoerd; zonder zo'n kaart kun je niet binnenkomen. De meeste agressie ontstaat door betalingsproblemen, dat moeten we dus zien te voorkomen.''

Juul Reinking denkt ook in de toekomst bij de overheid te blijven werken. ,,Staatssecretaris lijkt me wel erg leuk'', zegt ze lachend. ,,Hoewel je in zo'n baan wel erg afhankelijk bent van de minister met wie je moet samenwerken.'' Een buitenlandse post bij een ambassade lijkt haar ook wel wat. ,,De belangen van Nederlanders in een ver land behartigen. Voorlopig heb ik echter de toezegging aan mijn baas gedaan om nog zeker twee jaar bij het Gemeentevervoerbedrijf te blijven. Ik heb ook nog twee hele jonge kinderen van elf maanden en tweeënhalf jaar oud – zo snel ben ik niet weg. Het is wel prettig dat ik een fantastische man heb met wie ik samen voor de kinderen kan zorgen. We hebben goede afspraken over de opvang gemaakt. Hij heeft een eigen bedrijf, dat wintersportreizen organiseert. In de zomer werkt hij dus wat minder. In de winter werk ik vaak op zaterdag, op die manier kunnen we de zorg goed delen.''