`Straf van God' voor forum Jeddah

Tijdens het economisch forum in de Saoedische stad Jeddah hebben Saoedische vrouwen zich vorige week zonder sluier getoond aan mannen. Foto's van ongesluierde vrouwen zijn zelfs in Saoedische kranten gepubliceerd. Dat is een teken van een zekere liberalisering in Saoedi-Arabië, waar de ultrapuriteinse wahabitische stroming van de islam dominant is. Maar de strijd is nog lang niet gestreden. Gisteren haalde de groot-mufti, Saoedi-Arabiës hoogste islamitische rechtsgeleerde, fel uit naar deze ,,slechte'' vrouwen.

,,Wij hebben de afgelopen dagen gevolgd wat zich heeft afgespeeld op het economisch forum in Jeddah'', aldus sjeik Abdel Aziz bin Abdullah al-Sheikh volgens het officiële persbureau SPA. ,,Dat mannen en vrouwen die niet de door de shari'a vereiste hoofddoek dragen met elkaar samenzijn, is ongeoorloofd'', zei hij. ,,Door dat scherp af te keuren waarschuw ik tegen de onzalige gevolgen van dergelijk schandelijk gedrag in het land van de twee heilige plaatsen [Mekka en Medina].'' De organisatoren van het forum ,,moeten de straf van God vrezen''; de pers moet publiekelijk boete doen, aldus de groot-mufti.

Mannan en vrouwen op de conferentie werden gescheiden door een scherm, maar vrouwen konden de mannenafdeling betreden. De openingstoespraak werd gehouden door Saoedi-Arabiës leidende zakenvrouw, Lubna Olayan. Het was haar ongesluierde portret dat door plaatselijke kranten werd afgedrukt. Tijdens de conferentie pleitten vrouwen voor sociale en politieke hervorming, zonder welke het land volgens hen geen werkelijke vooruitgang kan boeken.

Kroonprins Abdullah heeft de laatste tijd herhaaldelijk hervormingen beloofd. Maar de conservatieve geestelijkheid vormt daarbij een groot struikelblok. Sjeik Abdel Aziz herinnerde er gisteren nog eens aan dat ,,de Saoedische leiders de shari'a toepassen en op dit pad blijven''.