Ruud de Wild weg bij radio 3FM

De populaire dj Ruud de Wild verruilt het publieke radiostation 3FM voor het commerciële radio 538. Uiterlijk 1 juni stopt hij bij omroep BNN met zijn programma Ruuddewild.nl tussen vier en zes uur `s middags op 3FM. Ook zijn medepresentator Jeroen Kijk in de Vegte vertrekt bij BNN. Hij gaat televisie maken voor Veronica.

Het contract tussen omroep BNN en Ruud de Wild loopt officieel pas af in de zomer van 2005 maar de omroep heeft hem daar niet aan gehouden. In ruil voor die coulante opstelling mag de omroep een jaar lang promotie voor zichzelf maken op het commerciële 538.

Volgens BNN-directeur Timmer is dat een ,,duurzamere compensatie'' dan een eenmalig transferbedrag. ,,Televisie maken is zo duur dat je van zo'n afkoopsom bij wijze van spreken één aflevering Costa! kan maken. Terwijl deze deal ons een heel nieuw venster biedt op een heel nieuw publiek.''

Het programma Top of the Pops dat De Wild presenteert, houdt deze zomer op. Maar het is volgens directeur Timmer ,,niet uitgesloten'' dat De Wild voor augustus 2005 nog een tv-programma presenteert voor BNN. Voor een opvolger van Ruud de Wild kijkt BNN niet alleen naar de dj's die hun naam al gevestigd hebben. Timmer: ,,We kijken twee kanten op, naar de regio en naar andere mensen die bij BNN passen maar niet per definitie echte dj's zijn.''

Hoeveel De Wild gaat verdienen bij Radio 538 en wat het verschil is met zijn verdiensten voor 3FM is niet bekendgemaakt. Eerder omschreef De Wild dat in deze krant als het verschil tussen economyclass en bussinesclass vliegen, voor de rest van zijn leven.

De markt voor populaire dj's is sinds de herverdeling van de etherfrequenties vorig jaar volop in beweging. Commerciële stations proberen grote namen aan zich te binden en bieden daarvoor grote bedragen. Het bestuur van de Publieke Omroep liet eerder dit jaar weten de concurrentieslag met de commerciële omroepen niet aan te kunnen gaan en geen extra geld te hebben voor het salaris van dj`s. Bij Radio 538 vult Ruud de Wild de plek op van Jeroen van Inkel. Hij maakte onlangs bekend dat hij overstapt naar radio Veronica. De populaire VARA-discjockey Rob Stenders lijkt vooralsnog voor het publieke bestel behouden.