Ruiten prominent in de hoge noten

De sopraan Lenneke Ruiten, in 2002 tijdens het Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch de glorieuze winnares van de hoofdprijs en nog vier andere prijzen, debuteerde gisteravond bij het Nederlands Kamerorkest in het Amsterdamse Concertgebouw in muziek van Mozart en Barber. Onder haar gehoor bij dit concert, dat vanavond wordt herhaald, was ook Elly Ameling die in 1953 het Bossche concours won en bij wie Lenneke Ruiten een masterclass volgde.

Lenneke Ruiten is een lichte sopraan met een mooie, gemakkelijke en stralende hoogte. In de lagere regionen zijn draagkracht en volume nog wat minder ontwikkeld, zo bleek in de overigens zeer goede uitvoering van Barbers Knoxville: Summer of 1915. De tekst van James Agee over zijn herinneringen aan de kindertijd kreeg een expressief mooi gevarieerde interpretatie van Ruiten, die echter in drukke orkestpassages soms minder goed hoorbaar was. Maar de krachtige hoge noten klonken zeer prominent.

Vooralsnog lijkt Lenneke Ruiten vooral een uitstekende Mozartsopraan. In München, waar ze een deel van haar opleiding volgde, zong ze al Susanna in Le nozze di Figaro in het Prinzregententheater. En Mozarts Exsultate, jubilate dat ze gisteravond zong, kreeg een prachtige uitvoering: een goede afwisseling van stemmingen tussen de jubelende en meer ingetogen delen, moeiteloze coloraturen en een stralend perfecte afsluiting in het Alleluia.

Bij het Nederlands Kamerorkest heeft chef-dirigent Yakov Kreizberg nog wel iets aan poetswerk te doen. De Serenade voor blazers, een akelig lastig werkje van de 18-jarige Richard Strauss, overtuigde niet altijd – de klank van de dertien blazers was ook wel erg opengetrokken. Beter klonken de blazers in Brahms' Eerste serenade, zes symfonische oefeningen die Brahms bezighielden in zijn decennia durende aanloop naar zijn Eerste symfonie.

Concert: Nederlands Kamerorkest o.l.v. Yakov Kreizberg met medewerking van Lenneke Ruiten, sopraan. Gehoord: 20/1 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 22/1

Gerectificeerd

Elly Ameling

In het artikel Ruiten prominent in hoge noten staat dat Elly Ameling het Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch in 1953 won. Dat was echter in 1956. In 1953 maakte de sopraan haar debuut.

    • Kasper Jansen