Rechter bestraft `pestbodes' België

Op 17 oktober 2000 pleegde postbode David van Gysel uit Wezembeek-Oppem zelfmoord door zich voor de trein te werpen. Volgens zijn ouders was hun 21-jarige zoon kapot gegaan aan de voortdurende pesterijen op zijn werk. Zij dienden een aanklacht in tegen vijf collega's en hun werkgever, De Post.

De Brusselse rechter Alain Morel zorgde gisteren voor een primeur door de beklaagden wegens pesten voorwaardelijke celstraffen van 18 tot 22 maanden en geldboetes van enkele duizenden euro's op te leggen. Hij acht hen medeschuldig aan de dood van hun collega. De Post moet een boete van 238.000 euro betalen. De ouders krijgen 10.000 euro smartengeld. De Post gaat in beroep, de veroordeelden mogelijk ook.

,,Het plegen van dergelijke verwerpelijke feiten kan niet getolereerd worden in een samenleving waar tolerantie van de medemens hoog wordt aangeprezen'', aldus de rechter. Hij zei dat de beklaagden en hun werkgever blijk hadden gegeven van een ,,onaanvaardbare, asociale ingesteldheid met een volkomen gebrek aan respect voor andermans integriteit''.

Volgens de rechter hadden de vijf collega's David van Gysel door pesterijen in een ,,vicieuze cirkel'' gebracht, waardoor hij wel fouten in zijn werk moest maken. Daardoor konden ze hem opnieuw kritiseren en pesten. De vijf gaven hun collega de zwaarste postronde. Bovendien gooiden ze zijn post door elkaar. Ook boden ze zijn bromfiets `te koop' aan, waarmee hij zijn zware rondes deed.

,,Eindelijk eerherstel'', zei de advocaat van de ouders. ,,Eerst pesten ze de jongen dood en dan zetten ze voor de rechter hun pestgedrag voort door de rollen om te draaien en hem de schuld te geven omdat hij onbekwaam zou zijn.''