Recherche krijgt hulp

De politie in Rotterdam gaat burgers inzetten voor recherchetaken. Het korps begint binnenkort met de opleiding van twintig vrijwilligers, bevestigde een woordvoerder vandaag. Zij mogen zelfstandig sporenonderzoek doen bij woning- en autoinbraken en eenvoudige preventietips geven.

De zogenoemde volontairs vallen onder de technische recherche. Ongeveer 80 procent van het werk van deze dienst bestaat uit sporenonderzoek bij woning- en autoinbraken. De Rotterdamse politie wil burgers een deel van het taken laten uitvoeren, zodat de rechercheurs meer tijd hebben voor zwaardere zaken.

Voor ze aan de opleiding beginnen, ondergaan de kandidaten een antecedentenonderzoek. De vrijwilligers krijgen daarna een cursus tot opsporingsambtenaar en een praktijkstage van drie maanden onder leiding van een beroepsrechercheur. Na het behalen van hun certificaat mogen de vrijwilligers onder meer vinger- en voetafdrukken opnemen, foto's maken op de plaats van het misdrijf en andere sporen zoals haren en bloed veilig stellen.