Noord-Hollandse kunstschilder Dirk Breed overleden

Vrijdag is in zijn woonplaats Waverveen de kunstschilder Dirk Breed overleden. Hij werd in 1920 in het Noord-Hollandse Kolhorn geboren. Oorspronkelijk is Breed opgeleid tot huisschilder, maar een beenmergontsteking beperkte zijn bewegingsvrijheid. Hij wijdde zich vanaf zijn twintigste aan schilderkunst en volgde de opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. In 1992 werd hij onderscheiden met de Arti-medaille vanwege `de internationale allure' van zijn werk. Breed is bij uitstek de schilder van het polderlandschap van zijn geboortestreek. In strakke lijnen benadrukte hij de geometrie en de overweldigende openheid van het polderland. Breed schilderde de horizon altijd laag. Door het gewaagde kleurgebruik heeft zijn werk grote zeggingskracht: hij schilderde een rivier als bijvoorbeeld de Amstel vlammend rood, hij maakte de polders vaak paars-blauw en een hoge dijk langs het IJsselmeer gaf hij weer in gifgroen. Gisteren is Dirk Breed begraven in Kolhorn.