Nederlandse woordjes leren

,,Ik moet Nederlands leren spreken'', zegt de Noor Knut Karlsen (35) in het Nederlands. Om daarna in het Engels uit te leggen hoe hij zich op zijn nieuwe taal heeft voorbereid: ,,I had a week with what they call `the nuns'.''

Daarbij leert hij elke ochtend een uur Nederlandse woordjes voordat hij naar zijn nieuwe werk gaat, en vanaf 1 februari wordt er alleen nog maar Nederlands gesproken op het hoofdkantoor van Merloni Elettrodomestici in De Meern. Merloni is een Italiaanse producent van huishoudapparatuur voor koken, koelen, wassen en vaatwassen en in Nerderland bekend van het merk Indesit. Andere merken zijn Ariston en Scholtès. Merloni heeft in totaal 20.000 werknemers. Toen Karlsen twee jaar geleden zijn MBA-graad aan de prestigieuze Zwitserse business school IMD haalde, kreeg hij een baan aangeboden voor Merloni in Engeland. Daarna kwam Nederland in beeld. ,,Mijn vrouw en ik waren altijd al enthousiast over de Nederlanders. Dat komt door de Nederlandse studiegenoten die ik had in Lausanne.'' En: ,,Wanneer mijn vrouw blij is, ben ik blij''. De Meern werd het dus, waar hij sinds november aan het hoofd van veertig werknemers staat. De Nederlanders accepteren hem, zegt hij zelf, omdat Nederlanders en Noren veel overeenkomsten hebben op zakelijk terrein. ,,Ze willen allebei handelen. En onderhandelen doen ze stevig, maar eerlijk.''

personalia@nrc.nl