Leger des Heils krijgt legaat van 1,5 miljard

Het Amerikaanse Leger des Heils heeft een schenking van 1,5 miljard dollar ontvangen uit de nalatenschap van Joan Kroc, de vorig jaar overleden echtgenote van de grondlegger van de Amerikaanse hamburgerketen McDonald's. De schenking is voorzover bekend de grootste die ooit door een enkele persoon aan een liefdadigheidsorganisatie is gegeven.

Todd Bassett, de Amerikaanse commander van het Leger die het nieuws gisteren bekendmaakte, sprak van een ,,historische dag''. Het legaat stelt de christelijke instelling in staat haar activiteiten in de VS enorm uit te breiden.

Het Leger des Heils, dat internationaal bekend staat om zijn sobere hulpverlening, afkickcentra voor drugsverslaafden, opvanghuizen, naschoolse activiteiten en humanitaire hulp bij rampen, had vorig jaar in de VS 2,5 miljard dollar aan inkomsten. De vorige recordschenking dateert van 1997 en bedroeg 92 miljoen dollar, eveneens van Joan Kroc.

Geschat wordt dat de hele nalatenschap van Joan Kroc twee miljard dollar bedraagt, geld dat zij erfde van haar in 1984 overleden echtgenoot Ray Kroc. In haar testament heeft Kroc ook geld toegewezen aan andere organisaties. Zo ontving de Amerikaanse publieke radio, National Public Radio, 200 miljoen dollar.

Aan de gift van 1,5 miljard zijn voorwaarden verbonden. Het Leger mag het geld niet gebruiken voor lopende projecten, maar moet het besteden aan de bouw van 25 tot 30 gemeenschapscentra, verspreid over het land. Eén zo'n centrum, gefinancierd door Kroc, bestaat al in San Diego.

Het Leger des Heils heeft het legaat niet onmiddellijk geaccepteerd. Er zitten veel haken en ogen aan een dergelijke schenking, aldus Bassett. Zo is straks jaarlijks dertig tot veertig miljoen dollar nodig om de nieuwe centra operationeel te houden.