Koeman boos om speech De Jonge

De ludieke en hilarische nieuwjaarstoespraak bij Ajax van cabaretier Freek de Jonge is bij trainer-coach Ronald Koeman volledig verkeerd gevallen.

Volgens de oud-international was de opmerkelijke speech, zondag in Amsterdam, kwetsend, beledigend en respectloos. Koeman vindt dat de clubleiding pijnlijk heeft gefaald door het traditionele betoog aan een komiek over te laten en niet aan een bestuurs- of directielid.

,,Spelers, trainers en de technisch directeur werden met een grap heel negatief neergezet'', foeterde Koeman in de microfoon van Radio Noord-Holland. ,,Zelfs oud-voorzitter Van Praag kreeg ervan langs. Dat neem ik De Jonge niet eens echt kwalijk. Daarmee is hij tenslotte groot geworden. Maar ik neem het wel de leiding van Ajax kwalijk. Zij bepaalt wie de toespraak houdt.''

De Jonge sprak zondag schertsend ondermeer van een gebrek aan professionaliteit en een warrig aankoopbeleid bij Ajax. Koeman kon er niet om lachen. ,,Buiten Ajax mogen ze denken en zeggen wat ze willen. Dat kun je toch niet tegenhouden, maar intern moet je de eigen mensen beschermen. Die moet je positief benaderen en niet beschadigen zoals De Jonge heeft gedaan.''

Koeman heeft zijn pittige kritiek aan algemeen directeur Arie van Eijden kenbaar gemaakt. Later deze week praten beiden verder. Van Eijden liet zondag nog weten dat er misschien een nieuwe traditie was geboren bij Ajax.

Het idee om De Jonge te vragen voor de nieuwjaarstoespraak was afkomstig van de nieuwe Ajax-voorzitter John Jaakke, die het tijd vond voor een frisse wind. Hij zei dat het afgelopen moest zijn met het `haantjesgedrag' van de voetbalvoorzitters, die tijdens de nieuwjaarstoespraak zo nodig hard moeten uithalen naar van alles en nog wat.

,,Ik dacht dat De Jonge een Ajacied was'', mokte Koeman. ,,Maar dat heb ik in zijn speech niet kunnen horen. Hoe de spelers erop hebben gereageerd? Boos, teleurgesteld, noem maar op. Logisch.''