Iraks protest na afschaffing van familiewetgeving

Duizenden Koerdische vrouwen hebben vandaag in de Noord-Iraakse stad Sulaymaniya geprotesteerd tegen het besluit van de Iraakse regeringsraad om de familiewetgeving van 1959 af te schaffen, die als een van de progressiefste in de Arabische wereld werd gezien. In plaats daarvan komt het familierecht weer te vallen onder de religieuze instanties, waardoor voor moslims het islamitisch recht weer van kracht wordt. ,,Het is een zware slag voor de vrouwen van Irak en Koerdistan'', aldus de voorzitster van de Unie van Vrouwen van Koerdistan. Volgens haar is hiermee ,,de lange strijd van de vrouwen van dit land genegeerd''. In de hoofdstad Bagdad protesteerden gisteren ook duizenden vrouwen tegen de maatregel. Zij riepen de Amerikaanse bestuurder, Bremer, op het besluit niet te bekrachtigen.