Hollandse dochters Parmalat onderzocht

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) begint een onderzoek naar de rol van vier Nederlandse dochters van Parmalat, het door fraude geteisterde Italiaanse zuivelconcern. Het onderzoek richt zich volgens AFM op de vraag of de ,,financiële activiteiten van Parmalat in Nederland hebben voldaan aan relevante effectenwetgeving''.

Begin januari werd bekend dat Parmalat via Nederlandse dochters de afgelopen jaren circa 6 miljard euro aan kapitaal heeft opgehaald. Dit is via Nederland gebeurd om de aantrekkelijke fiscale constructies. De vier Nederlandse dochters zijn zogeheten postbus-BV's die via zogeheten trustkantoren worden bestuurd. Een trustkantoor voert administratieve werkzaamheden uit voor deze postbus-bv's. De leningen kunnen door het wankelende Parmalat niet meer worden afgelost.

Voor het ophalen van het kapitaal heeft Parmalat via Nederland obligaties uitgegeven. Dit zijn effecten met een vaste jaarlijkse rente. De prospectussen van deze uitgiftes, waarin de verhandelbare lening tot in detail wordt beschreven, zijn gedeponeerd bij AFM. Volgens een woordvoerder van de toezichthouder zijn deze prospectussen uitsluitend gecontroleerd op de aanwezigheid van een accountantsverklaring.

AFM zegt dat het onderzoek nu officieel is begonnen nadat eerder de feiten rond de Parmalat-dochters op een rij zijn gezet. ,,Daar zijn we anderhalve maand mee bezig geweest. Dat vereist zorgvuldig toezicht nu eenmaal.'' Hoe lang het onderzoek gaat duren is onduidelijk. De toezichthouder zegt samen te werken met de Italiaanse beurstoezichthouder.

Nauta Dutilh, het grootste advocatenkantoor van Nederland, bekleedt bij alle vier dochters een directiezetel. Deze vennootschappen lijken direct betrokken bij de miljardenfraude die Parmalat met hulp van een dochtermaatschappij op de Kaaiman-eilanden pleegde. Nauta verklaarde eerder nauwelijks betrokken te zijn bij de vier dochters omdat het beheer wordt uitgevoerd door het trustkantoor Amaco, dat namens Nauta Dutilh de taken waarneemt.

Een groot aantal buitenlandse concerns laat via Nederland geldstromen lopen wegens een lagere belastingdruk. Nederland heeft met een groot aantal landen aantrekkelijke belastingverdragen waardoor de vestiging van een financiële dochter lucratief is.

De fraude rond Parmalat brandde op 8 december los. Toen bleek dat een obligatielening niet door het Italiaanse zuivelconcern kon worden afgelost. Kort daarop werd bekend dat een bankrekening is vervalst waarop 3,9 miljard euro van Parmalat zou hebben staan.