`Girafpas mag niet'

Het commissariaat voor de Media vindt dat de AVRO de Mediawet overtreedt met de Girafpas. Dat schrijft het commissariaat vandaag in een brief aan de omroep.

Houders van een girafpas (kosten 10 euro) krijgen korting bij onder meer dierentuinen en natuurparken. Zij zijn automatisch lid van de AVRO. Volgens het commissariaat heeft de kaart te veel het karakter van een algemene kortingskaart. Het commissariaat schrijft dat ,,om te voorkomen dat leden met een overdaad aan voordeeltjes worden `gekocht' beperkingen in de wet zijn opgenomen voor het bieden van financiële voordelen aan (nieuwe) leden. Ook mag de AVRO dierentuinen en natuurparken geen redactionele aandacht beloven in het blad Girafpost in ruil voor kortingen. Dit mag volgens de woordvoerder niet omdat publieke omroepen niet dienstbaar mogen zijn aan het maken van winst door derden.

De omroep wordt verder op de vingers getikt omdat in de AVRO-tv-quiz Capibara gratis girafpassen (als troostprijs) zijn weggegeven. Omroepleden worden pas als zodanig meegeteld als zij ten minste 5.72 euro hebben betaald voor het lidmaatschap. De mogelijkheid bestaat dat de leden die geworven zijn met een girafpas, niet worden meegeteld als omroeplid, bevestigt het commissariaat. De AVRO mag zich verdedigen op een hoorzitting op 2 februari. Daarna besluit het commissariaat definitief over de pas.

De AVRO wil eerst de brief bestuderen alvorens te reageren maar denkt de vragen van het commissariaat ,,naar tevredenheid' te kunnen beantwoorden, aldus financieel directeur F. Maréchal.

De AVRO heeft ook plannen om leden kortingen aan te bieden op theatertickets. De woordvoerder van het commissariaat zegt dat dat ,,een vergelijkbaar principe' lijkt. Hierover wordt meer informatie opgevraagd

Op 1 maart moeten omroepen 350.000 leden hebben om in aanmerking te komen voor uitzenduren en geld tot 2010. Ledentallen van omroepen zijn niet openbaar.

Gerectificeerd

Omroepen

In het artikel `Girafpas mag niet' (21 januari, pagina 3) staat dat omroepen op 1 maart 350.000 leden moeten hebben. Dat moet 300.000 leden zijn. Vanmiddag zou de Kamer een wetswijziging bespreken over de mogelijkheid om ook omroepen met 150.000 leden toe te laten in het bestel.