Garnalensoep

Als ik voor een recept gepelde rauwe garnalen nodig heb, bewaar ik na het pellen altijd de schalen en ook de koppen als die er nog aan zitten. Die gaan onmiddellijk in een grote diepvrieszak en worden in de diepvries bewaard. Toen ik onlangs probeerde wat ruimte in mijn diepvries te creëren, kwam ik een paar zakken schalen en koppen tegen. De perfecte basis voor een soep, dacht ik. Ik verwacht natuurlijk niet dat iedereen zo'n zak garnalenschalen en koppen in het vriesvak heeft. Vijf- tot zeshonderd gram rauwe, ongepelde garnalen met koppen zijn ruim voldoende voor een overheerlijke consomméachtige soep. Gebruik de gepelde schaaldiertjes voor het garnituur.

Doe de koppen en schalen van de garnalen in een grote, pan. Giet er het water over en breng op een middelhoog vuur aan de kook. Laat alles een paar minuten zachtjes koken en giet dan over in een zeef boven een kom. Gooi de schalen en koppen weg en giet de bouillon terug in de pan. Voeg de vissaus, het citroengras, de knoflook, sjalotjes, verse gember, de hele chilipepers en citrusbladen toe. Laat de bouillon 15 tot 20 minuten sudderen. Passeer de bouillon weer door een zeef boven een kom. Gooi de inhoud van de zeef weg en giet de gekruide bouillon terug in de pan. Proef en breng hem op smaak met zeezout.

Doe de zeekraal met een lepel water in een magnetronschaal, leg er het deksel op en zet niet langer dan 1 minuut in de magnetron op 100 procent. Giet over in een zeef en spoel onder de koude kraan om de kleur fris te houden. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze dan in ringetjes.

Schik de zeekraal in een bergje in het midden van zes voorverwarmde soepborden. Verdeel de garnalen over de borden en schep er de gekruide bouillon over. Garneer het geheel met wat ringetjes lente-ui en dien op.

Morgen: Chinese soep.

    • Kim Maclean