Fransen staken weer

Op de Franse wegen is vandaag een verkeerschaos ontstaan door een staking bij het spoor. Werknemers van de Franse spoorwegen protesteren tegen plannen om 3.500 banen te schrappen. Bovendien vinden ze een aangeboden loonsverhoging van 1 procent te mager.

De stakingsactie staat niet op zichzelf. In heel Frankrijk bestaat veel onvrede over een reeks van hervormingen die de Franse regering in gang wil zetten. De voorstellen hebben betrekking op lonen, pensioenen en werkomstandigheden. Vorig jaar werd door overheidspersoneel al vaak en veel geprotesteerd tegen plannen om het pensioenstelsel te veranderen, dat wil zeggen het bevoorrechte pensioen voor ambtenaren gelijk te trekken met dat in het bedrijfsleven.

Als gevolg van de staking bij de spoorwegen gingen veel mensen die in Parijs werken met de auto. Aan de rand van de stad pakten ze de bus of metro, die niet door de acties zijn getroffen.

Gisteren legden werknemers in de Franse energiesector het werk neer. Morgen is de gezondheidszorg aan de beurt.

De Franse premier, Jean-Pierre Raffarin, volgt de stakingen tegen de regering met argusogen. Tenslotte zijn er over twee maanden regionale verkiezingen, die worden gezien als graadmeter voor de populariteit van de Franse premier.

Vorig jaar kregen andere Fransen zo genoeg van de stakingen, dat zij op hun beurt de straat opgingen om tegen de stakers te protesteren.