Frans tweetal ploeg Cofidis gearresteerd

De Franse renners Cédric Vasseur en Philippe Gaumont zijn gisteren op vliegveld Orly aangehouden door de antidopingbrigade. De aanhouding heeft te maken met dopingpraktijken bij de wielerploeg Cofidis.

Beide renners werden voor verhoor meegenomen nadat ze waren teruggekeerd van een trainingskamp met de ploeg in het Spaanse Calpe. Gaumont werd in 1996 als werknemer van de toenmalige profploeg GAN een maand geschorst wegens dopegebruik. Hij won in 1997 de semi-klassieker Gent-Wevelgem. Zijn land- en ploeggenoot Vasseur was in hetzelfde jaar geletruidrager in de Tour de France. Hij maakte in 1994 zijn profdebuut bij de ploeg Post.

De nieuwe dopingaffaire in Frankrijk, zes jaar na de Festina-zaak, kwam vorige week in het nieuws. Toen werd de Poolse coureur Marek Rutkiewwicz opgepakt op verdenking van het organiseren van een dopingnetwerk. De oud-renner van Cofidis is door zijn nieuwe werkgever RAGT op staande voet ontslagen. Hij is vrij, maar officieel in staat van beschuldiging gesteld door de Franse justitie.

Rutkiewwicz is buurman van de Franse baanrenner Robert Sassone, die vlak na hem werd aangehouden. Bij deze voormalige wereldkampioen op de piste werden bij huiszoekingen in Huyères verboden middelen gevonden, waaronder het eiwithormoon epo en groeihormonen. Sassone is inmiddels vrijgelaten, maar net als Rutkiewwicz officieel in staat van beschuldiging gesteld. Sassone is door zijn nieuwe sponsor Oktos op staande voet ontslagen.

Net als in de Festina-zaak met soigneur Willy Voet lijkt ook bij Cofidis de verzorger van de ploeg de spil in het dopingnetwerk. De tot Fransman genaturalieerde Pool Bogdan Madejak zit nog vast. Madejak, wiens twee dochters vorige week ook werden ondervraagd, is inmiddels geschorst door de ploegleiding. Een van zijn dochters is apotheker.

Het justitieel onderzoek in de zaak-Cofidis zou in maart 2003 zijn begonnen. Minstens dertig renners zouden onder verdenking staan. De bazen van het bedrijf Cofidis, een telefonische kredietverstrekker, hebben gisteren aangekondigd als burgerlijke partij een klacht bij de rechter wegens smaad te zullen indienen.

Cofidis was in 1997 de sponsor van Lance Armstrong, wiens contract werd ontbonden nadat bekend werd dat hij aan kanker leed. Een jaar later zou Armstrong bij zijn nieuwe ploeg US Postal de eerste van zijn vijf Tourzeges behalen.