Directeur Terra College fel tegen minister

Directeur Gerard van Miltenburg van het Haagse Terra College heeft gisteren felle kritiek geuit op minster Van der Hoeven (Onderwijs). Hij verweet haar ,,een voortijdig oordeel'' door haar uitspraak van afgelopen vrijdag dat het onderwijs problemen verzwijgt.

,,Een bescheiden zwijgen en vragen en luisteren had ik verwacht van een minister die er blijkt van geeft het onderwijs te kennen.'' Aldus schooldirecteur Gerard van Miltenburg in zijn toespraak tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het Haagse Congres Centrum voor de vorige week doodgeschoten onderdirecteur Hans van Wieren.

Minister Van der Hoeven zegt bij monde van haar woordvoerder dat haar woorden ,,nadrukkelijk niet gericht waren op het Terra College''. Wel laat zij weten bij haar standpunt te blijven dat er ,,te veel scholen zijn waar de veiligheid onvoldoende is geregeld.'' De minister was gistermiddag zelf niet op de bijeenkomst. In overleg met het Terra College en de gemeente was besloten dat haar aanwezigheid zich zou beperken tot de uitvaartdienst afgelopen maandag, zo zegt haar woordvoerder. ,,Op zeer korte termijn'', mogelijk al volgende week, legt Van der Hoeven een werkbezoek af aan het Terra College. Dit bezoek was al eerder afgesproken en heeft niets te maken hebben met de kritiek van Van Miltenburg, aldus de woordvoerder.

De bijeenkomst van gisteren trok circa 2.300 leerkrachten, onderwijsmedewerkers en leerlingen uit de regio den Haag, die de woorden van Van Miltenburg met applaus beantwoordden. De directeur haalde ook uit naar ,,quasi-deskundigen'' die de afgelopen week in de media hun oordeel gaven over problemen in het onderwijs. ,,Aan al die zogenaamde betweters zeggen wij graag: kijk eens naar de werkelijkheid van onze scholen, vraag eens en leer eens luisteren in plaats van oordelen.''

Van Miltenburg zei er geen parlementair onderzoek voor nodig te hebben om uit te rekenen dat vmbo-scholen in de grote steden altijd zwart zullen zijn. ,,Maar wat maakt kleur nou uit? Het gaat om de kwaliteit van het onderwijs.'' Het belang van integratie noemde hij een ,,non-discussie'', waarna hij de aanwezigen opriep niet te integreren. ,,U zou er een raar mens van worden zonder wortels, zonder culturele achtergrond en zonder beschaving.'' En: ,,Focus op respectvolle omgang met verschillen, dan werk je aan het samenbinden van een maatschappij.''

Van Miltenburg spaarde in zijn toespraak ook ouders niet. Elke school staat machteloos ,,of je nu in Hardegarijp woont of in Den Haag'', als ouders geen verantwoordelijkheid nemen, zo stelde hij. ,,Als u, ouders van Nederland, ongeacht uw kleur, uw sociale status of uw rijkdom meent dat opvoeden de exclusieve taak is van het onderwijs, wilt u dan de volgende keer stemmen op de partij die de kinderbijslag voortaan aan de scholen toekent?''

De bijeenkomst duurde ruim een uur en bestond onder meer uit een toespraak van burgemeester Deetman van Den Haag, gedichten die door leerlingen werden voorgedragen en een rap-act van een band uit de Haagse Schilderswijk.

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft gisteren bekendgemaakt dat de voorlopige hechtenis van Murat D. met dertig dagen is verlengd.