De klas van '99

Wat hadden ze nou afgesproken op 12 juli 1999? De ministers van Financiën en centrale bankiers van de eurogroep zouden voortaan met één mond spreken over de euro. Ruim een jaar na zijn aantreden als president van de Europese Centrale Bank wist Wim Duisenberg het destijds voor elkaar te krijgen dat de bestuurders en bewindslieden niet meer als kippen zonder kop door elkaar praatten, waardoor ze de valutamarkt meer verwarring dan opheldering bezorgden over de europolitiek.

Maar ja: er is een nieuwe juf, Jean Claude Trichet, en kennelijk begint het bewaren van de orde van voren af aan.

Toen in '99 werd afgesproken met één mond te praten, was de euro juist begonnen aan wat een lange tocht naar beneden zou blijken tegenover de dollar, vanaf het introductieniveau van 1,17 dollar per euro.

Anno 2004 dreigt de euro juist te sterk te worden naar de zin van de Europeanen. De afspraak om met één mond te praten is vergeten. Een kleine bloemlezing? Eurocommissaris Prodi sloot zich vorige week aan bij de Franse premier Raffarin die de waakzaamheid over de eurokoers onderstreepte die werd gepropageerd door Banque de France-president Noyer, die ook zinspeelde op interventies. Intussen waarschuwde Bundesbank-baas Ernst Welteke dat herstel van de Duitse economie in gevaar kwam als gevolg van de dure euro, en riep de Franse minister van Financiën Mer zijn collega's op één lijn te trekken op weg naar de G7-ontmoeting begin februari in de VS, waar wisselkoersen hoog op de agenda staan. De Duitse minister Eichel hield zich op de vlakte, maar zijn staatssecretaris en de Duitse minister van Economische Zaken sloten zich publiekelijk aan bij Welteke's zorgen. Dat de Belgische minister Reynders en de Oostenrijkse centralebankpresident Liebscher niet bij de euro weg waren te slaan, maakt intussen deel uit van de folklore. Gisteren mengden zelfs grootheden als Bosse Ringholm en Thor Pedersen zich in het koor. Opmerkelijk, want Zweden en Denemarken, waar zij minister zijn, doen niet eens mee met de euro.

Heeft het kakofonisch omlaagpraten gewerkt? De koers van de euro viel inderdaad terug, van 1,29 dollar per euro op 12 januari naar onder de 1,24 afgelopen maandag. Dat was vooral naar aanleiding van ECB-baas Trichet zelf, die waarschuwde voor `brute' koersbewegingen van de euro. Maar toen de euroministers van Financiën maandag niet verder kwamen dan de gezamenlijke oproep voor een `stabiele' euro, schoot de eurokoers verrassend genoeg weer omhoog, naar 1,2650 vanmorgen. De boodschap komt niet over, nu er zo veel monden praten. Tijd voor juf Trichet om orde op zaken te stellen.