China produceert 21 pct meer staal

China heeft in 2003 ruim 21 procent meer staal geproduceerd dan het jaar ervoor en is daarmee verantwoordelijk voor meer dan de helft van de groei van de wereldwijde staalproductie. Dat blijkt uit cijfers van het International Iron and Steel Institute (IISI), de mondiale brancheclub van staalproducenten.

De Chinese staalindustrie profiteert van de snelgroeiende industriële productie in het land, die gepaard gaat met een hogere vraag naar staal. Aangezien China blijft investeren in nieuwe industrie en Westerse bedrijven doorgaan met het verplaatsen van productiefaciliteiten naar China, is de snelle groei voorlopig niet voorbij. Volgens de IISI komt de mondiale staalproductie dit jaar, vooral dankzij de groei van China, boven de 1 miljard ton uit.

Afgelopen jaar steeg de staalproductie wereldwijd met 6,6 procent tot 962,5 miljoen ton. Zonder China steeg de staalproductie met 3 procent. Azië was met een productiestijging van 11,1 procent de regio met de hoogste groei. Per saldo daalde de staalproductie in geen enkel werelddeel, al bleef de stijging in Noord-Amerika en Oceanië (Australië en Nieuw Zeeland) beperkt tot minder dan 1 procent.

China produceerde vorig jaar 220 miljoen ton staal en bleef daarmee de grootste staalproducent ter wereld, gevolgd door Japan, dat 110 miljoen ton produceerde, en de VS (91,4 miljoen ton). China alleen is goed voor 23 procent van de mondiale staalproductie. Na China steeg de staalproductie het meest in India (plus 10,4 procent) en Oekraïne (plus 9,9 procent). De staalproductie kromp licht in de Verenigde Staten (min 0,2 procent) en Duitsland (min 0,4 procent).

IISI heeft de jaarlijkse ranglijst van staalproducerende bedrijven over 2003 nog niet gepubliceerd. In 2002 was het Frans/Spaans/Luxemburgse staalconcern Arcelor (met staalfabrieken in Frankrijk, België, Duitsland en Spanje) de grootste staalproducent ter wereld met een productie van 44 miljoen ton. De Brits-Indiase LNM Group, waarvan dochterbedrijf Ispat een beursnotering heeft in Nederland, is de tweede staalproducent ter wereld, met een productie (in 2002) van 35 miljoen ton. Het Brits-Nederlandse Corus is zesde en maakt 17 miljoen ton staal per jaar.