Bokma gaat naar Orkater

Acteur Pierre Bokma stapt volgend seizoen over van Toneelgroep Amsterdam naar Orkater. De muziektheatergroep hoopt Bokma de gehele komende cultuurnotaperiode 2005-2008 aan zich binden, om te beginnen tot 2006. Bokma speelt in De verschrikkelijke moeder, het nieuwe toneelstuk van Alex van Warmerdam, in de reprise van diens Welkom in het bos en in De kortste eeuw, een apocalyptisch toneelstuk van Gijs Scholten van Aschat over een groep oudejaarsavondvierders op een dak die getroffen worden door de Zondvloed.

Bokma maakte eind vorig jaar zijn ontslag bij Toneelgroep Amsterdam bekend, waar hij al ruim zestien jaar werkt. Hij vertrekt mede uit onvrede over het beleid van directeur Ivo van Hove. Marc van Warmerdam, directeur van Orkater, is zeer gelukkig met Bokma's overstap: ,,Het allerbelangrijkste is dat hij een hele goede acteur is. De motor achter zijn overstap was eigenlijk zijn optreden in onze productie Welkom in het bos. Bokma en regisseur Alex van Warmerdam hebben elkaar toen ontdekt.''

Orkater wil de acteur ook uitlenen aan andere gezelschappen. Bokma gaat bijvoorbeeld spelen in een toneelstuk van Gerardjan Rijnders bij ZT Hollandia. En ook Hollandia-leider Johan Simons wil graag met hem werken. Marc van Warmerdam: ,,Iedereen wil wel met hem werken. Als hij grote serieuze rollen in klassiekers wil spelen, kan hij bij Orkater niet terecht. Daarvoor zullen we hem dus zeker elders de ruimte geven.''