Beurs trotseert stijgende euro

Ondanks een verder aantrekkende koers van de euro wist de Amsterdamse beurs er vanmorgen een kleine winst uit te persen. De AEX-index stond tegen het middaguur 1,49 punt hoger, ofwel 0,4 procent, op 355,74 punten.

In Parijs steeg de belangrijkste graadmeter ook 0,4 procent. In Frankfurt en Londen bleven de koersgemiddelden net boven de streep (0,3 en 0,1 procent).

Olieconcerns waren in trek door de stijgende olieprijzen. In New York belandde gisteravond de olieprijs op het hoogste niveau in tien maanden, nadat een explosie de grootste raffinaderij in Algerije had stilgelegd.

Zwaargewicht Koninklijke Olie werd vanmorgen in Amsterdam 1,7 procent duurder op 38,53 euro. Alleen KPN deed het in Amsterdam beter met een koerswinst van 1,8 procent, mede onder invloed van een nieuwe mogelijke consolidatieslag in de Amerikaanse telecomsector. Verscheidene bedrijven hebben belangstelling getoond voor AT&T Wireless.

Philips zorgde in Amsterdam vooral voor tegenwicht bij de run op olieaandelen. Het aandeel zakte 0,6 procent. Het elektronicaconcern leed onder de negatieve reacties van analisten op de kwartaalcijfers van branchegenoot Motorola. Vooral de verkoop van mobiele telefoons van het Amerikaanse concern viel tegen, wat in Europa leidde tot een verkoopgolfje van de aandelen Alcatel en Nokia.

Een negatieve factor was ook de euro, waarvan de koers weer aan de stijgende hand is. De munteenheid steeg gisteren bijna 2 dollarcent in waarde. Vanmorgen kwam daar weer 0,6 dollarcent bij op 1,2625 dollar. De valutamarkten reageren vooral op het gebrek aan perspectief dat de Europese Centrale Bank gaat ingrijpen om de waarde van de euro omlaag te brengen. De verklaring van de Europese ministers van Financiën van maandagavond wordt als te zacht beschouwd.

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen na drie dagen van winst een stapje terug gedaan. De Nikkei-index sloot op 11.002,39 punten, een verlies van 100,71 punten ofwel 0,9 procent.

In verband met het Chinese Nieuwjaar waren de aandelenbeurzen van Hongkong en Singapore maar een halve dag open. Ze sloten beide met 1,3 procent winst en blijven de rest van deze week dicht. In Seoul was de beurs de hele dag gesloten. De aandelenbeurs van Sydney sloot vrijwel onveranderd.