Betoging tegen geweld

Het comité `Meer Gezag, Geen Geweld' zal aanstaande vrijdag op het Haagse Malieveld demonstreren tegen ,,geweld, verloedering en verhuftering in de samenleving.'' Het doodschieten van Hans van Wieren, onderdirecteur van het Terra College in Den Haag, vormt daarin ,,een absoluut dieptepunt'', aldus het comité, en is mede aanleiding tot de protestbijeenkomst.

Het comité is gelieerd aan Jong Rechts, de jongerenafdeling van Nieuw Rechts. Deze partij is in februari 2003 opgericht door Michiel Smit, voormalig raadslid voor Leefbaar Rotterdam. In haar standpunten vermeldt de partij ,,op te komen voor de belangen van het Nederlandse volk'' en te ,,vechten voor behoud van de Nederlandse cultuur''. Ook pleit zij voor het verplicht zingen van het volkslied op scholen en meer aandacht in het onderwijs voor vaderlandse geschiedenis.

De demonstratie begint op het Malieveld, waarna de demonstranten op het Binnenhof een petitie aan minister-president Balkenende willen aanbieden. De Rijksvoorlichtingsdienst kon vandaag nog niet bevestigen of Balkenende de petitie in ontvangst zal nemen.

De organisatie verwacht ,,minimaal vijftig tot honderd man'', aldus comitélid Koen Berghuis. Om te voorkomen dat de actie uitloopt op een extreem-rechtse demonstratie, heeft de organisatie een eigen ordedienst ingesteld. Ook roept zij deelnemers op geen militaristische kleding te dragen. Een woordvoerder van Politie Haaglanden zegt ,,op voorhand geen rellen te verwachten''.