Antiglobalisten negeren Davos

Het World Social Forum in de Indiase stad Bombay is vanochtend geëindigd zonder de traditionele boodschap aan de zakenlieden en politici die vandaag samenkomen op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De zogenoemde antiglobalisten menen dat het sociale forum zijn originele bestaansrecht als tegenhanger van het WEF en als tegenstander van Bretton Wood-instellingen als het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is ontgroeid. ,,Het idee om Davos als referentie te gebruiken, kwam dit jaar niet bij me op'', aldus Walden Bello, directeur van de ontwikkelingsorganisatie Focus on the Global South tegen het alternatieve persbureau IPS. Het WSF werd in 2001 opgericht om te laten zien dat `Davos' niet alleen, en afgezonderd van de rest van de wereld, het recht hadden te beslissen hoe de wereld eruit moet zien.

De agenda van het World Social Forum, dat afgelopen vrijdag begon en werd bijgewoond door naar schatting 80.000 mensen uit 130 landen, is volgens organisatoren dan ook verschoven van het verzet tegen een ongelijke, mondiale economie en de monopolies van grote ondernemingen, naar meer regionale thema's, het verzet tegen de Amerikaanse oorlog in Irak en racisme.

Sprekers in Bombay waren onder andere de Franse boerenactivist José Bové die opriep tot een einde op octrooien op zaden, de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz die waarschuwde voor het effect van buitenlandse investeringen op lokale economieën en de Indiase schrijfster Arundhati Roy die oproept tot een boycot van Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij de oorlog in Irak. Bedrijven als Coca-Cola en Microsoft werden geweerd van de conferentie, water, zelfgemaakte limonade en Linux werden toegelaten.

Het forum zal volgend jaar, net als de afgelopen drie jaar, in het Braziliaanse Porto Alegre worden gehouden. In 2006 komen de antiglobalisten samen in Afrika.